Naslovna Sastojci Peršun

Sastojak: peršun

posna-baklava

40 posnih jela za 40 dana posta

Riblji paprikaš: 1 kg sveže bele ribe, 5-6 krompira oljuštenih i isecenih na kocke, 2 šargarepe iseckane na kolutice, 1/2 šolje graška, peršun, so, biber, ulje.
muckalica

Posna mućkalica sa sojinim parčićima

Sastojci za posnu mućkalicu: 100 g sojinih parčića, 1 glavica crnog luka, pola struka praziluka, 2 paprike, 2 paradajza, peršun, 50 ml ulja, so, crni biber.
Posne cufte od zitarica

Posne ćufte od žitarica

Sastojci za posne ćufte od žitarica: Za pire: 1,6 kg krompira, glavica crnog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike mešanog začinskog bilja, muskatni oraščić, so, biber, 2 kašike biljnog margarina. Za sos: 6 kašika maslinovog ulja, 2 čena belog luka, kašika peršuna, pola kašike majčine dušice, pola kašike ruzmarina, kašika seckanih maslinki. Za ćufte: 200 g tunjevine, 20 g pšeničnih klica, 20 g kornflejksa, prezle.
barena paprika

Zimnica: Barene paprike

Sastojci za barene paprike: 5 kg žute i crvene paprike, 3 l vode, 500 ml vinskog sirćeta, 200 g soli, 250 g šećera, 1 kesica bibera u zrnu, 1/2 vezice peršuna, po želji beli luk.
krompir na hilandarski nacin

Krompir na hilandarski način

Krompir na hilandarski način se priprema na sledeći način: Za jedan obrok iseče se i po dva džaka krompira. Kuvarima pomažu gosti manastira, a i poneki od hilandarske braće, koji trenutno nemaju poslušenja, a "besposlene ruke i um, đavo brzo zaposli".
gratinirane lignje

Gratinirane lignje

Sastojci za gratinirane lignje: 2 velike lignje od po 300 g svaka, 80 g prezli, 1 čen belog luka, pola limuna, peršun, 100 ml maslinovog ulja, so, biber.
fileti oslica u sosu od paradajza

Fileti oslića u sosu od paradajza

Sastojci za filete oslića u sosu od paradajza: 800 g fileta oslića, 200 ml paradajz sosa, 2-3 glavice crnog luka, 5 češenjeva belog luka, čaša crvenog vina, peršun, ruzmarin, 2-3 kašike sirćeta, 100 g palente, ulje, so, biber.
djuvec bez mesa

Đuveč bez mesa

Sastojci za đuveč bez mesa: 2 tikvice, 1 plavi patlidžan, 3 krompira, 500 g luka, 2 paradajza, 3 kašike pirinča, 200 g boranije, 2 zelene paprike, 3 kašike crvene mlevene paprike, peršun, ulje, so, crni biber.
brancin-sa-limunom

Brancin sa limunom

Sastojci za brancin sa limunom: 1 brancin od oko 700 g, 1 limun, 3 čena belog luka, peršun, maslinovo ulje, so, biber.
seoske špagete

Posne seoske špagete

Sastojci za posne seoske špagete: 500 g domaće testenine, 2 dl gustog soka od paradajza, veza svežeg bosiljka, malo ruzmarina, pola veze peršuna, maslinovo ulje, 2 manja paradajza, 2 male tikvice, zelene masline, 2 male crvene papričice, so, biber.
- Advertisement -

Najčitaniji recepti

- Advertisement -