Punjeni luk sa pasuljem se priprema na sledeći način:
Glavice luka očistiti i odseći im vrhove, oko 2-3 cm.
U vrelu vodu sipajte sirće, složite luk i kuvajte oko 15 minuta.
Luk skloniti sa vatre, procedite vruću vodu i nalijte hladnu, da se luk brže ohladi.
Izvadite luk iz hladne vode, a zatim mu izvadite sredinu, toliko da ostanu samo 2-3 spoljna prstena.
Na malo ulja propržite izvađenu i iseckanu sredinu luka, izrendanu šargarepu, pasulj koji ste pre toga skuvali, oljušten paradajz isečen na kockice, beli luk, peršun i začinite mešavinom začina i bibera.
Prodinstajte oko 15 minuta.
Pripremljenim filom napunite luk, zatim poređajte u vatrostalnu posudu i poprskajte uljem.
Sipajte malo vode u posudu i pecite u zagrejanoj rerni oko 35 minuta na 200 °C.
Zadnjih deset minuta stavite odsečene vrhove da se i oni zapeku.
Sastojci za postan podvarak s pirinčem:
veća glavica kiselog kupusa,
3 glavice crnog luka,
2 kašike pirinča,
kašičica slatke ili ljute mlevene paprike,
2-3 lista lorbera,
250 ml ulja,
čen belog luka,
biber u zrnu,
so po ukusu.