Sastojak: peršun
Posni namaz od patlidžana
Sastojci za posni namaz od patlidžana:
2 srednja patlidžana,
1 veći čen belog luka sitno iseckan,
2 kašičice mlevenog kima,
sok od jednog limuna,
3 kašike maslinovog ulja,
so i mleveni biber po ukusu,
2 kašike sitno seckanog lista peršuna.
Zeleni kari
Sastojci za zeleni kari:
4 zelene ljute paprike,
5 kašika brašna,
kašika šećera,
2 kašike svežeg seckanog peršuna,
7 kašika senfa,
10 kašika maslinovog ulja,
morska so po ukusu,
biber u zrnu.
Morska riba na krompiru
Sastojci za morsku ribu na krompiru:
500 g krompira,
dve glavice crnog luka,
1 kg morske ribe,
so,
biber,
2 čena belog luka,
ruzmarin,
peršun,
celer,
čaša belog vina,
ulje.
Posni umak Mediteranska salsa
Sastojci za mediteransku salsu:
500 g paradajza,
glavica crnog luka,
5 čenova belog luka,
crvena paprika,
2 kašike sveže isceđenog soka od limuna,
6 kašika peršuna,
kašičica morske soli,
kašičica bibera.
Posna pita od patlidžana
Sastojci za posnu pitu od patlidžana:
1 kg očišćenog patlidžana,
500 g kora od ovsenog brašna ili običnih, tankih kora za pitu,
160 g crnog luka,
60 g zelenog dela praziluka,
110 ml ulja od grožđanih koštica,
20 g seckanog lista peršuna,
5 čenova belog luka,
2 dl kisele vode,
so,
biber,
začini po ukusu.
Punjene skuše
Sastojci za punjene skuše:
4 veće skuše,
2 glavice crnog luka,
50 g oljuštenih i krupno sečenih badema,
30 g suvog grožđa,
2 kašike sitno iseckanog svežeg peršuna,
malo korijandera u zrnu,
malo cimeta,
aleve paprike slatke,
malo kima,
kriška suvog hleba,
4 kašike ulja,
1/2 šolje tople vode,
kašika meda,
sok od 1 limuna,
so i biber prema ukusu.
Posni paprikaš od kečige
Sastojci za posni paprikaš od kečige:
kečiga od 1 kg,
1 kg crnog luka,
kašika aleve paprike,
2-3 krompira,
čaša soka od paradajza,
1/2 čaše belog vina,
peršun,
ulje,
sirće,
so,
biber.
Mornarski brodet
Sastojci za mornarski brodet:
škampine 500 g,
grdobina 250 g,
ugor 250 g,
150 g lignji,
konzerva račića,
1 dl ulja,
3-4 glavice crnog luka,
5-6 čenova belog luka,
300 g paradajz pirea ili svežeg paradajza,
2 kašike brašna,
1,5 dl belog vina,
1 veza peršuna,
2 lista lorbera,
biber u zrnu,
so.
Posna musaka od karfiola
Sastojci za posnu musaku od karfiola:
1 veći karfiol,
glavica crnog luka,
šoljica pirinča,
2-3 paradajza,
ulje,
bio začin,
so,
biber,
peršun,
prezle.
Mešana riblja salata
Sastojci za mešanu riblju salatu:
2 velike konzerve tunjevine,
200 g sardela iz konzerve,
1 zelena salata,
4 veća paradajza,
2 glavice crnog luka,
3 čena belog luka
1 veza peršuna,
200 g boranije,
2 šake crnih maslina,
sok od 2 limuna,
6 kašika maslinovog ulja,
biber,
so.