Sastojak: peršun
Posne sarme sa ribom
Sastojci za posne sarme sa ribom:
veća glavica kiselog kupusa,
šaran od 1,5 do 2 kg,
veća šolja pirinča,
2-3 šargarepe,
2 glavice crnog luka,
2-3 čena belog luka,
veza zeleni,
koren celera,
kašika začina od povrća,
1 manji krompir,
list lorbera,
peršun,
brašno,
biber,
aleva paprika,
ulje,
so.
Posna pikantna pirinač salata
Sastojci za posnu pikantnu pirinač salatu:
200 g pirinča,
veza mirođije,
1/2 kg paradajza,
2 paprike,
glavica crnog luka,
1 veza peršuna,
šoljica limunovog soka,
šaka crnih maslina,
6 kašika maslinovog uja,
so,
biber.
Fileti soma sa povrćem
Sastojci za filete soma sa povrćem:
2 fileta soma ili neke druge bele ribe,
5 kiselih krastavčića,
300 g posnog majoneza,
500 g povrća (mešavina za rusku salatu),
so,
peršun.
Posna alaska čorba
Sastojci za posnu alasku čorbu:
2 kg razne sitne ribe (šaran, štuka, smuđ, som...),
4 glavice crnog luka,
peršun,
celer,
lovorov list,
beli biber u zrnu,
2-3 crvene paprike,
so.
Riba u vinu
Sastojci za ribu u vinu:
1 kg ribe,
so,
ulje,
limun,
2 čaše belog vina.
Plavi patlidžan sa pečurkama
Sastojci za plavi patlidžan sa pečurkama:
4 plava patlidžana,
400 g šampinjona,
beli luk,
čaša belog vina,
ulje,
so,
biber,
peršun,
2 kašike paradajz pirea.
Posna salata od crvenog pasulja
Sastojci za posnu salatu od crvenog pasulja:
300 g crvenog pasulja,
1 glavica crnog luka,
peršunov list,
biber,
so,
3 kašike ulja,
2 kašike sirćeta.
Posna salata od hobotnice
Sastojci za posnu salatu od hobotnice:
1 kg hobotnice,
3 čena belog luka,
mladi luk ili praziluk,
1 lovorov list,
šaka seckanog peršuna,
1 limun,
maslinovo ulje,
biber,
so.
Posne pihtije
Sastojci za posne pihtije:
200 g šargarepe,
200 g krompira,
200 g fileta oslića,
50 g posnog želatina u prahu,
listovi peršuna,
biber,
timijan,
so,
1,3 l vode.
Posni đuveč
Sastojci za posni djuveč:
praziluk,
glavica crnog luka,
češanj belog luka,
2-3 šargarepe,
paškanat,
po jedna crvena, zelena i žuta paprika,
tikvica,
paradajz svež oljušten, domaći kuvani ili iz konzerve,
šolja pirinča,
dobro maslinovo ili suncokretovo ulje,
so,
biber,
peršunov list.