Sastojak: šargarepa
Sok za imunitet od celera i đumbira
Sastojci za sok za imunitet od celera i djumbira:
4 jabuke,
2 srednje šargarepe,
1 stabljika celera,
1/2 manje cvekle,
1 kockica đumbira
1 kašika meda.
Sok od pomorandže i šargarepe
Sastojci za sok od pomorandže i šargarepe:
5 pomorandži,
400 g šargarepe,
1 kg šećera,
so,
1-2 kesice limuntusa,
9 l vode.
Sok od cvekle za krvnu sliku
Sastojci za sok od cvekle:
4-5 komada cvekle,
5 limunova,
4-5 šargarepa,
500 g meda,
1,5 l vode.
Sok od jabuke i šargarepe
Sastojci za sok od jabuke i šargarepe:
5 kg jabuka,
2,5 kg šargarepe,
2 kg šećera,
4 limuntusa,
voda.
Daikon supa
Sastojci za Daikon supu:
1 srednja bela rotkva,
2 štapića celera,
1 manji crveni luk,
1/2 praziluka,
1 šargarepa,
ulje,
1 kašika seckanog peršuna,
prstohvat belog luka u prahu,
200 g pelata paradajza,
mešavina začina.
Posni rolat od krompira
Sastojci za posni slani rolat od krompira:
1 kg krompira,
100 g margarina,
200 g obarene i od kostiju očišćene ribe,
200 g spanaća,
200 g šargarepe,
so,
biber,
2 čena belog luka.
Vegetarijanska jela koja morate probati
U iznetim receptima nekada smo koristili maslinovo, bundevino ili suncoretovo hladno ceđeno ulje, kao i začinsko bilje: peršun, celerov list, ruzmarin, mažuran, majčinu dušicu, bosiljak, divlji luk (sremuš), žalfiju, mirođiju i dr.
Posni rižoto od ovasa
Sastojci za posni rižoto od ovasa:
1250 g ovasa,
vezica mladog luka ili praziluk,
2 rendane šargarepe,
komad rendanog celera,
paprika iseckana na kockice,
morska so,
ulje,
prstohvat mirođije,
2 kašike suncokreta,
2 kašike golice.
Posni kolač od šargarepe sa indijskim orahom
Sastojci za posni kolač od šargarepe sa indijskim orahom:
200 g rendane šargarepe,
300 g šećera,
50 g indijskog oraha,
50 g suvog grožđa,
malo kardamoma u prahu,
kockica posnog margarina,
indijski orah za ukrašavanje.
Posne kuglice od šargarepe i keksa
Sastojci za posne kuglice od šargarepe i keksa:
5-6 malih šargarepa,
4 kašike šećera,
150 g mlevenog posnog keksa,
šoljica seckanih oraha.