Sastojak: sirće
Jegulja u belom vinu
Sastojci za jegulju u belom vinu:
jegulja teška oko 1 kg,
1 dl maslinovog ulja,
2-3 glavice crnog luka,
4-5 čenova belog luka,
100 g paradajz pirea ili svežeg paradajza,
1 veza peršuna,
0,3 dl lozovače,
1 dl belog vina,
0,3 dl sirćeta,
biber,
so.
Posne rendane tikvice
Sastojci za posne rendane tikvice:
1 kg krupnijih tikvica,
3 kašike ulja,
kašika brašna,
1 glavica crnog luka,
mirođija,
sirće,
so.
Posna salata od crvenog pasulja
Sastojci za posnu salatu od crvenog pasulja:
300 g crvenog pasulja,
1 glavica crnog luka,
peršunov list,
biber,
so,
3 kašike ulja,
2 kašike sirćeta.
Posna salata od karfiola
Sastojci za posnu salatu od karfiola:
1 glavica karfiola,
rukola,
mrvice hleba,
šećer,
sirće,
ulje,
so.
Posni namaz od pasulja i rena
Za namaz od pasulja i rena potrebno je: 1 veća konzerva crvenog pasulja,
1 iseckan čen belog luka,
1 manja glavica crnog luka, sitno iseckana,
rena po ukusu, najmanje 1 kašičica, a moze i više,
ulje,
sirće,
so,
biber,
sitno seckan peršun.
Posna francuska salata
Sastojci za posnu francusku salatu:
500 gr krompira,
150 gr graška,
1 veća ili 2 manje šargarepe,
1 srednji koren od celera,
4 kisela krastavca,
2 kisele jabuke,
2 kašike peršunovog lista, sitno iseckanog,
sirće,
malo šećera,
malo senfa,
2 kašike kečapa,
malo posnog majoneza,
biber,
so.
Posna meksička salata
Sastojci za posnu meksičku salatu:
600 gr crvenog ili belog pasulja,
3 glavice crnog luka,
4 slatke paprike,
150 gr kuvanog kukuruza,
ulje,
sirće,
so,
biber.
Posna salata od pasulja na kosovski način
Sastojci za posnu salatu od pasulja:
500 grama pasulja tetovca,
5 suvih ljutih paprika,
2 čena belog luka,
ulje,
sirće,
so.
Posna salata sa škampima
Sastojci za posnu salatu sa škampima:
30-tak škampa,
1/2 kg spanaća,
1 crveni luk,
90 ml maslinovog ulja,
2 slatke crvene paprike,
2 veća čena belog luka,
3 kašike sirćeta,
125 grama seckanog svežeg bosiljka ili peršuna,
malo narendane limunove kore,
so i biber.
Posna salata od krompira i krastavaca
Sastojci za posnu salata od krompira i krastavaca:
1 veći krastavac, oljušten i iseckan na kockice,
3 velika ili 4 mala krompira,
1 kašika senfa (po želji može i više),
ulje,
sirće,
so,
biber,
svež peršun.