Sastojak: so
Posna gibanica sa spanaćem
Sastojci za posnu gibanicu sa spanaćem:
500g kora za pitu,
400g svežeg spanaća (ili zamrznutog, dobro oceđenog),
200g tofua (izrendanog),
200ml mineralne vode,
100ml ulja,
1 kašičica soli,
1 kašičica bibera,
1 kašičica praška za pecivo.
Posni kolač sa makom i suvim grožđem
Sastojci za posni kolač sa makom i suvim grožđem:
250g mlevenog maka,
200g šećera,
100g griza,
200ml biljnog mleka (bademovo, sojino ili drugo po izboru),
100ml ulja,
1 limun (sok i kora),
1 kašičica vanilin šećera,
1 prašak za pecivo,
50g suvog grožđa,
prstohvat soli.
Posni prebranac
Sastojci za posni prebranac:
500 g belog pasulja,
3 crna luka, sitno iseckana,
2 šargarepe, iseckane na kolutove,
4 čena belog luka, sitno iseckana,
2 lovorova lista,
1 kašičica aleve paprike,
1 kašičica soli,
1/2 kašičice bibera,
3 kašike ulja,
1 kašika brašna,
2 kašike paradajz pirea,
voda.
Posna tortilja sa tunjevinom i avokadom
Sastojci za posnu tortilju sa tunjevinom i avokadom:
4 tortilje,
1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku (oko 200 g),
2 zrela avokada,
1 limun (sok),
1 crveni luk, sitno iseckan,
1 paradajz, iseckan,
1/2 krastavca, iseckan,
so i biber po ukusu,
svež peršun, sitno iseckan.
Posni kolač sa ananasom
Sastojci za posni kolač sa ananasom:
1 konzerva ananasa u komadima (oko 400 g),
250 g brašna,
200 g šećera,
1 kesica praška za pecivo,
1 kesica vanilin šećera,
1/2 kašičice sode bikarbone,
1/4 kašičice soli,
1 kašičica cimeta,
100 ml biljnog ulja,
200 ml mineralne vode,
100 g kokosovog brašna.
Posni pilav sa pečurkama
Sastojci za posni pilav sa pečurkama:
250 g pirinča,
200 g šampinjona ili drugih pečuraka po izboru,
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
1 šargarepa,
1 litra povrćnog bujona,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu
1 kašika svežeg peršuna, seckanog.
Posne kajzerice
Sastojci za posne kajzerice:
500 g brašna,
1 kašika šećera,
1 kašičica soli,
1 kesica suvog kvasca (7 g),
300 ml tople vode,
3 kašike maslinovog ulja.
Posna krem čorba od tikvica
Sastojci za posnu krem čorbu od tikvica:
2 velike tikvice,
1 krompir,
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
1 šargarepa,
1 litra povrćnog bujona,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika seckanog svežeg peršuna,
sok od pola limuna (po želji).
Posna musaka sa sojom
Sastojci za posnu musaku sa sojom:
200 g sojinih granula,
4 velika krompira,
1 crveni luk, iseckan,
3 čena belog luka, iseckana,
2 šolje biljnog mleka (sojino ili bademovo),
3 kašike brašna,
3 kašike ulja,
1 šolja paradajz sosa,
so, biber po ukusu,
origano, timijan po ukusu.
Posne lazanje sa spanaćem i tofuom
Sastojci za posne lazanje sa spanaćem i tofuom:
9 listova za lazanje,
400 g svežeg spanaća,
200 g tofua,
2 šolje biljnog mleka (sojino ili bademovo),
3 kašike brašna,
3 kašike ulja,
1 crveni luk, iseckan,
3 čena belog luka, iseckana,
so, biber po ukusu,
muškatni oraščić po ukusu,
paradajz sos (oko 2 šolje).