Sastojak: ulje
Punjeni šaran
Sastojci za punjenog šarana:
4 očišćena šarana srednje veličine,
200 g pirinča,
2 manje glavice luka,
veći koren celera sa listovima,
100 ml belog vina,
4 "čeri" paradajza za dekoraciju,
ulje,
so,
biber.
Marinirani smuđ
Sastojci za mariniranog smuđa:
4 fileta smuđa,
300 g pirinča,
400 g paradajza,
veća glavica luka,
4 kašike ulja,
50 g margarina,
veza peršuna,
50 ml belog vina,
dva-tri čena belog luka,
limun,
so,
biber.
Posna torta sa grizom
Sastojci za posnu tortu sa grizom:
250 g griza,
1/2 l belog vina,
1/2 kg samlevenih oraha,
250 g sitnog šećera,
4 kašike ulja,
1 kašika brašna,
1 kašika sode bikarbone,
1 strugani oraščić.
Posna pita sa prazilukom i pirinčem
Sastojci za posnu pitu sa prazilukom i pirinčem:
500 g kora za pitu,
10 strukova praziluka,
100 g pirinča,
ulje,
so,
vegeta,
biber.
Posni rolat sa somovinom i oslićem
Sastojci za posni rolat sa somovinom i oslićem:
1 kg fileta somovine,
500 g fileta oslića,
300 g obarenog pirinča,
1 veći struk praziluka,
1 veća glavica crnog luka,
5 čena belog luka,
so,
biber,
začin,
1 kašičica sode bikarbone,
2 fileta pečene crvene paprike,
200 g posnog dimnjenog kačkavalja,
300 g pečuraka,
ulje.
Posne kesten štanglice sa rumom
Sastojci za posne kesten štanglice sa rumom:
1 kg kestena,
250 g margarina,
200 g šećera,
2 čaše ruma,
300 g šećerne table,
4 kašike ulja.
Posna čorba od krompira
Sastojci za posnu čorbu od krompira:
500 g krompira,
2 šargarepe,
1 glavica crnog luka,
peršunov list,
2 sveže paprike,
2 paradajza ili 1 šolja paradajz pirea,
2 šoljice ulja,
vegeta,
biber,
so,
aleva paprika,
1 kašika brašna.
Punjeni šaran sa orasima
Za šaran punjen orasima potrebno je: šaran od 1,5 do 2 kg, šolja seckanih oraha, 2 glavice luka, ulje, mlevena paprika, so, biber
Posna salata sa pasuljem
Sastojci za posnu salatu sa pasuljem:
4 veća krompira,
400 g pasulja iz konzerve,
veća glavica luka,
ljuta papričica,
pola veze peršuna,
kašika ulja,
limun,
so,
biber.
Pikantni ajvar
Sastojci za pikantni ajvar:
5 kg crvene paprike,
2,5 kg patlidžana,
12 čenova belog luka,
2,5 kg mesnatog paradajza,
3 dl ulja,
2,5 dl vinskog sirćeta,
3 feferone,
40 g soli,
20 g suvih začina,
80 g šećera,
2 kašike peršuna.