Sastojak: ulje
Pikantni ajvar
Sastojci za pikantni ajvar:
5 kg crvene paprike,
2,5 kg patlidžana,
12 čenova belog luka,
2,5 kg mesnatog paradajza,
3 dl ulja,
2,5 dl vinskog sirćeta,
3 feferone,
40 g soli,
20 g suvih začina,
80 g šećera,
2 kašike peršuna.
Posna slana pita sa orasima
Sastojci za posnu slanu pitu sa orasima:
1 kg brašna,
1/2 dl ulja,
500 g oraha (250 gr seckanih i 250 gr mlevenih),
1 kašičica soli,
1 kesica ili kocka kvasca,
1/2 l mlake vode,
1 kašičica šećera,
2 dl posoljene vode,
3-5 kašika mešavine mlevenih i seckanih oraha.
Riba u marinatu
Sastojci za ribu u marinatu:
3 kg ribe (šaran, som, kečiga, smuđ, mrena),
1,5 l vode,
1 dl sirćeta,
2-3 glavice sitno sečenog belog luka,
1 dl ulja,
so,
brašno,
ulje za prženje.
Kroketi od smuđa
Sastojci za krokete od smuđa:
1 kg smuđa,
4 kašike ulja,
10 svežih šampinjona,
veza zeleni,
sok od 1 limuna,
brašno,
100 g margarina,
2 krompira,
so.
Posne kiflice sa džemom
Sastojci za posne kiflice sa džemom:
1 kg brašna,
1/2 l kisele vode,
1 paketić kvasca,
3 kašičice soli,
4 kašike šećera,
9 kašika ulja,
džem,
šećer u prahu.
Šaran na luku i pirinču
Sastojci za šarana na luku i pirinču:
1-1,5 kg šarana,
6 glavica crnog luka,
šolja pirinča,
0,5 l soka od paradajza,
so,
biber,
lovorov list,
ulje.
Posni burek sa spanaćem
Sastojci za posni burek sa spanaćem:
500 g spanaća,
1 veća glavica crnog luka,
so,
biber,
300 ml vode,
brašno po potrebi,
ulje.
Posni šitake rižoto
Sastojci za posni šitake rižoto:
500 g sušenih šitake pečuraka,
500 g pirinča,
kašika ulja,
čen belog luka,
0,5 dl belog vina,
kašika svežeg iseckanog peršuna,
so,
biber po ukusu.
Nanina boranija u dunstu
Sastojci za Naninu boraniju u dunstu:
1 kg boranije,
2 glavice crnog luka,
3 šargarepe,
2 korena peršuna,
1 koren celera,
1 glavica belog luka,
sok od 1 limuna,
kašika prezli,
ulje,
peršun,
biber,
so.
Sarma sa keljom i ječmom
Potrebno je:
1 praziluk,
1 veća ili 2 manje tikvice,
1 ljuta paprika, očišćena od semenki,
1 šargarepa,
3-4 čena belog luka,
12 listova...