Posna žito torta na vodi
Sastojci za posnu žito tortu:
1/2 kg pšenice,
300 g šećera,
5 g cimeta,
polovina sitno narendanog muskantnog oraha,
300 g mlevenih oraha.
Posna pašteta od cvekle i susama
Sastojci za posnu paštetu od cvekle i susama:
2 veće cvekle,
1 šolja susama,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
2 čena belog luka,
so i biber po ukusu,
mlevena crvena paprika (opciono, za dekoraciju),
kriške hleba ili tostiran hleb za posluživanje.
Posna kaša od heljde sa jagodama
Sastojci za posnu kašu od heljde sa jagodama:
1 šolja heljde,
2 šolje vode,
1 šolja svežih jagoda (izrezanih na komadiće),
2 kašike meda (po želji).
Posna salata od šargarepe sa peršunom i pinjolima
Sastojci za posnu salatu od šargarepe sa peršunom i pinjolima:
oko 500g šargarepe (4-5 srednjih),
1 velika crvena paprika,
1/2 ili cela ljuta papričica,
sveži peršun (oko 45-50g listića),
oko 20g pinjola ili badema ili semenki.
Za preliv:
4 supene kašike maslinovog ulja,
1.5-2 kašike jabukovog ili belog vinskog sirća,
so, biber,
začini po želji.
Bademi u šećeru
Sastojci za Bademe u šećeru:
600 g badema,
450 g šećera,
2 vanilin šećera,
3 dl vode,
1 kašika ruma.
Posne sarmice sa smuđem
Sastojci za posne sarmice sa smuđem:1kg mladog kupusa,so,veza bosiljka,500g fileta smuđa,kašika limunovog soka,biber,3 kašike ajvara ili paradajz pirea,200ml instant supe,kašika gustina.
Posna gibanica sa kiselim kupusom
Sastojci za posnu gibanicu sa kiselim kupusom:
800 g kora za gibanicu,
1 kg kiselog kupusa,
1 šolja ulja,
1 šolja kisele vode,
biber.
Posno povrće sa kikirikijem
Sastojci za posno povrće sa kikirikijem:
2 šolje iseckanog povrća po izboru (šargarepa, brokoli, karfiol, paprika, paradajz, grašak, itd.),
1/2 šolje kikirikija (može biti sveži, pečeni ili neslani, zavisno o vašem ukusu),
2 kašike sojinog sosa,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica sveže rendanog đumbira,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 kašičica meda ili sirupa od agave (opciono, za dodatnu slatkost),
prstohvat bibera,
sveži peršun ili korijander za garnituru (opciono).
Punjeni krompir na vodi
Sastojci za punjeni krompir:
2 veća krompira,
1/4 šolje (ili 50 g) braon pirinča,
2 kašičice ljute aleve paprike,
3 dl supe od povrća,
250 g kuvanog, neslanog pasulja ili boranije (može iz konzerve),
pola sitno isečene crvene paprike,
izgnječeni čen belog luka,
2 kašike seckanog korijandera.
Postan kačamak sa crnim lukom na vodi
Sastojci za postan kačamak sa lukom:
1/2 kg kukuruznog brašna,
2 glavice crnog luka,
1 l vode,
prstohvat soli.
Posni slatki krompirići
Sastojci za posne slatke krompiriće:
250 g šećera,
malo vode,
250 g mlevenih oraha,
2 obarena propasirana krompira,
2 rebra rastopljene čokolade,
kesica vanilin-šećera.
Za ukrašavanje:
kakao,
šećer u prahu.
Posna slavska salata
Sastojci za posnu slavsku salatu:250g tunjevine,250g kukuruza šećerca,100g kuvanog graška,150g sitno rendane šargarepe,100g sitno seckanih kiselih krastavčića,1 kašika kapara,200g posnog majoneza,300g domaćeg ajvara.