Posni kolač sa makom i suvim grožđem
Sastojci za posni kolač sa makom i suvim grožđem:
250g mlevenog maka,
200g šećera,
100g griza,
200ml biljnog mleka (bademovo, sojino ili drugo po izboru),
100ml ulja,
1 limun (sok i kora),
1 kašičica vanilin šećera,
1 prašak za pecivo,
50g suvog grožđa,
prstohvat soli.
Posne galete sa bananom
Sastojci za posne galete sa bananom:
1 šolja brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
prstohvat soli,
1 kašika šećera,
1 šolja biljnog mleka (npr. bademovo, sojino),
1 zrela banana, izgnječena,
2 kašike biljnog ulja,
1 kašičica vanilinog ekstrakta.
Posni punjeni patlidžan sa povrćem
Sastojci za posni punjeni patlidžan sa povrćem:
2 velika patlidžana,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
1 srednji crni luk,
2 čena belog luka,
1 šolja seckanog paradajza (svež ili konzerviran),
200 g tofua,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica origana,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Ajvar od riblje ikre
Sastojci za ajvar od riblje ikre:
500 g riblje ikre,
1/4 l ulja,
sok od 1/2 limuna,
so,
1/2 glavice crnog luka.
Posna Moskva šnit torta
Sastojci za posnu Moskva šnit tortu:
Sastojci za jednu koru:
2 male šoljice (od o,7 dl.) šećera,
2 šoljice kisele vode,
1 šoljica ulja,
1 kašika meda,
1 kašičica praška za pecivo,
2 kašike kakao praha,
5 kašika mlevenih oraha,
250 g brašna.
Posna propržena kaša od heljde
Sastojci za posnu proprženu kašu od heljde:300g heljde,50g margarina,3 dl vode,so.
Hleb sa koprivom
Sastojci za hleb sa koprivom:
400g belog pšeničnog brašna,
100g pšeničnog integralnog brašna,
1 puna kašičica suvog kvasca,
1 kašičica šećera,
1dl maslinovog ulja,
25g mlevenog lana,
25g susama,
50g sveže koprive,
1 kašičica soli,
oko 2,5dl mlake vode.
Punjeni paradajz sa rižotom i pasuljem
Za paradajz punjen rižotom i pasuljem potrebno je: 250 g svežeg crvenog pasulja, 750 ml bujona od povrća, 100 g crnog luka, 450 g pirinča, 250 ml crnog vina, 8 komada svežeg paradajza, 3 čena belog luka, kašika svežeg peršuna
Posna supa od celera
Sastojci za posnu supu od celera:
1 velika glavica celera (oko 500 g),
2 srednje šargarepe,
1 srednji krompir,
1 glavica crnog luka,
2 češnja belog luka,
1 l povrćnog bujona,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posna kinoa sa spanaćem
Sastojci za posnu kinou sa spanaćem:
1 šolja kinoe,
2 šolje vode,
200 g svežeg spanaća,
1 čen belog luka, sitno iseckan,
1 kašika maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika limunovog soka.
Posna čorba od kupusa
Sastojci za posnu čorbu od kupusa:500g kupusa,300g pasulja,2 kašike paradajz pirea,4 krompira,1 glavica crnog luka,2 glavice celera,1 šargarepa.
Posna pita sa blitvom
Sastojci za posnu pitu sa blitvom:Za testo:300g (mekog) brasna (+brasno da se umesi testo),200ml tople vode,1 kašičica soli,2 kašike maslinovog ulja.Za nadev:2 veze blitve (oko 250g),so,2 kašike maslinovog ulja,2 mlada luka (oko 60g).Za premazivanje pite :2 kašike maslinovog ulja,1-2 čena belog luka.