Rolnice od haringe se pripremaju na sledeći način:
Filetirati ribu. Povrće oprati, očistiti i sitno iseckati.
Pomešati vino i sirće, dodati iseckani crni luk, praziluk i šargarepu.
Zatim dodati po kašiku bibera u zrnu, bobice kleke, seckanu mirođiju, seckani timijan i lovorov list, zagrevati do ključanja, pa na umerenoj temperaturi kuvati 5 minuta.
U međuvremenu složiti filete u posudu, preliti vrelom tečnošću sa povrćem i ostaviti da se ohladi.
Marinirane filete staviti na radnu površinu, na svaki staviti po malo kiselih krastavaca, pažljivo urolati i zakačiti čačkalicom.
Urolane haringe, vratiti u marinadu.
Poklopljeno držati 4-6 dana, vodeći računa da rolnice budu uvek potpuno potopljene.
Sastojci za posne punjene smokve:
20 smokvi.
Za fil:
50 g margarina,
50 g kokosovog brašna,
100 g šećera u prahu.
Za preliv:
80 g margarina,
14 kašika vode,
400 g šećera,
200 g oraha,
400 g posnog keksa.