Naslovna Posni kolači Posni kolač od šargarepe sa indijskim orahom

Posni kolač od šargarepe sa indijskim orahom

Kolač od šargarepe sa indijskim orahom

Sastojci za posni kolač od šargarepe sa indijskim orahom:

  • 200 g rendane šargarepe,
  • 300 g šećera,
  • 50 g indijskog oraha,
  • 50 g suvog grožđa,
  • malo kardamoma u prahu,
  • kockica posnog margarina,
  • indijski orah za ukrašavanje.

Posni kolač od šargarepe sa indijskim orahom se priprema na sledeći način:

  1. Indijski orah i suvo grožđe ispecite u tiganju koji ste premazali margarinom.
  2. U posudi otopite šećer, dodajte rendanu šargarepu i kuvajte 30 minuta na umerenoj temperaturi, uz stalno mešanje.
  3. Kada tečnost potpuno ispari, stavite kockicu margarina, kardamom u prahu, pečeno suvo grožđe i indijski orah, još jednom promešajte, posudu sklonite s ringle i ostavite da se ohladi.
  4. Poleđinu pleha obložite masnim (pek) papirom, sipajte kašu od šargarepe, poravnajte, ohladite, isecite na komade, ukrasite indijskim orahom i servirajte.

Kardamom začin je pored svoje pikantne arome i upotrebe u kulinarstvu, takođe i izuzetan lek za otklanjanje probavnih smetnji. Glavni je sastojak mešavina koje se u arapskoj kuhinji koristi za poboljšanje ukusa jela, dok se u indijskoj i ajurvedskoj medicini primenjuje za ublažavanje stomačnih tegoba i upalnih procesa, ali i za izbacivanje otrovnih materija iz organizma. „Začin srca“ kako ga još nazivaju veoma je popularan na Bliskom istoku i Indiji, te je posle šafrana najskuplji i jedan od najcenjenijih začina na svetu. Za njegovu lekovitost zna se već više od 5000 godina. Pisani zapisi o upotrebi kardamoma datiraju još iz vremena Vavilona, preko starog Egipta, Grka i Rimljana koji su od njega pravili mirisne parfeme, a ta se praksa održala i do danas.

OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Kolač od šargarepe sa indijskim orahom
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
5 Based on 8 Review(s)

Exit mobile version