Sastojci za posne lepinje sa maslinama i belim lukom:
500 g brašna,
4 dl mlake vode,
20 g kvasca,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
5 kašika maslinovog ulja,
100 g maslina (praznih ili sa paprikom),
5 čena belog luka.
Posne lepinje sa maslinama i belim lukom se prave na sledeći način:
U činiju za mešenje izdrobiti kvasac, pa ga razmutiti sa malo vode.
Zatim dodati svo brašno, so, šećer, ulje i vodu, pa sa varjačom kratko sve sjediniti i ostaviti da kisne na toplom 30 minuta. Dobićete „redje“testo.
Za to vreme masline sitno iseckati, a beli luk očistiti i usitniti na presu.
Nadošlo testo istresti na dobro pobrašnjenu podlogu, par puta ga preklopiti sa špatulom, pa rastanjiti prstima.
Odozgo naneti iseckane masline i beli luk, pa opet sa špatulom par puta prebacivati testo, i utapkavati prstima kako bi se rasporedile masline i beli luk.
Testo onda podeliti na 5 delova za 5 lepinja.
U pleh u kom će se peći lepinje staviti papir za pečenje, pa ga premazati sa maslinovim uljem.
Svaki deo testa rastanjiti, ali prstima, ne oklagijom i napraviti lepinju, pa je staviti u pleh.
Pokriti i ostaviti još 15 minuta da „odmaraju“, pa ih peći na 220 C oko 20 min, dok lepo ne porumene.
Sastojci za posnu čorbu od heljde sa gljivama:100g heljde,100g svežih šampinjona,1,5l supe od povrća,1 glavica crnog luka,2 kašike ulja,2dl biljne pavlake,1 kašika sitno seckanog lista peršuna,so,mleveni crni biber.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više