- Advertisement -
Sastojci za prhke posne kiflice sa džemom:
- 1.5dl tople vode,
- 1 kašika jabukovog ili alkoholnog sirćeta,
- 1 prašak za pecivo,
- 1.8dl ulja,
- oko 500g namenskog brašna,
- gušći džem,
- 100g prah šećera,
- 1 kesica vanilin šećera.
Prhke posne kiflice sa džemom se pripremaju na sledeći način:
- U posudu za mešenje sipati 1.5 dl tople, ali ne vrele, vode, 1 kašiku sirćeta, 1 prašak za pecivo, 1.8 dl ulja.
- Može da se narenda i limunova kora, a i ne mora.
- Zamesiti s brašnom.
- Dok je voda još topla rukama mesiti i dodavati malo po malo brašna, sve dok ga testo bude primalo.
- Neće se lepiti za ruke, jer je u pitanju masno testo.
- Kada testo bude zaokruženo u solidnu loptu, prebaciti ga na radnu površinu i nastaviti sa dodavanjem brašna, bukvalno koliko stane izmedju prstiju, dok testo ne bude upilo poslednje tragove ulja.
- Važno je da se ne pretera s brašnom jer će testo postati žilavo.
- Rernu uključiti da se greje na 190°C.
- Na pleh od šporeta staviti papir.
- Dok se rerna bude grejala, redjati kiflice na pleh.Rastanjiti testo oklagijom na 2-3 mm debljine.
- Čašom prečnika 6 cm vaditi krugove, a zatim na polovinu svakog kruga staviti 1/2 kafene kašičice gustog džema, pa preklopiti.
- Viljuškom utisnuti šaru na rubu, koja će još bolje da fiksira preklop.
- Pokupiti ostatke testa od izvadjenih krugova, ponovo premesiti bez dodavanja brašna i razvući, ali najbolje je iz dva puta završiti, jer će testo, sve što se više bude mesilo i razvlačilo, biti žilavije.
- Peći kiflice oko 15 minuta.
- Nadgledati kroz staklo od rerne, sve dok lagano ne porumene i odozgo i odozdo.
- Ne dopustiti da pregore.
- Tople kiflice uvaljati u prah šećer s vanilom.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Autor: 



Based on 2 Review(s)
Prhke posne kiflice sa džemom
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -