Prhke posne kiflice sa džemom

6334
- Advertisement -

Prhke posne kiflice sa džemom

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Sastojci za prhke posne kiflice sa džemom:

  • 1.5dl tople vode,
  • 1 kašika jabukovog ili alkoholnog sirćeta,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1.8dl ulja,
  • oko 500g namenskog brašna,
  • gušći džem,
  • 100g prah šećera,
  • 1 kesica vanilin šećera.

Prhke posne kiflice sa džemom se pripremaju na sledeći način:

  1. U posudu za mešenje sipati 1.5 dl tople, ali ne vrele, vode, 1 kašiku sirćeta, 1 prašak za pecivo, 1.8 dl ulja.
  2. Može da se narenda i limunova kora, a i ne mora.
  3. Zamesiti s brašnom.
  4. Dok je voda još topla rukama mesiti i dodavati malo po malo brašna, sve dok ga testo bude primalo.
  5. Neće se lepiti za ruke, jer je u pitanju masno testo.
  6. Kada testo bude zaokruženo u solidnu loptu, prebaciti ga na radnu površinu i nastaviti sa dodavanjem brašna, bukvalno koliko stane izmedju prstiju, dok testo ne bude upilo poslednje tragove ulja.
  7. Važno je da se ne pretera s brašnom jer će testo postati žilavo.
  8. Rernu uključiti da se greje na 190°C.
  9. Na pleh od šporeta staviti papir.
  10. Dok se rerna bude grejala, redjati kiflice na pleh.Rastanjiti testo oklagijom na 2-3 mm debljine.
  11. Čašom prečnika 6 cm vaditi krugove, a zatim na polovinu svakog kruga staviti 1/2 kafene kašičice gustog džema, pa preklopiti.
  12. Viljuškom utisnuti šaru na rubu, koja će još bolje da fiksira preklop.
  13. Pokupiti ostatke testa od izvadjenih krugova, ponovo premesiti bez dodavanja brašna i razvući, ali najbolje je iz dva puta završiti, jer će testo, sve što se više bude mesilo i razvlačilo, biti žilavije.
  14. Peći kiflice oko 15 minuta.
  15. Nadgledati kroz staklo od rerne, sve dok lagano ne porumene i odozgo i odozdo.
  16. Ne dopustiti da pregore.
  17. Tople kiflice uvaljati u prah šećer s vanilom.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Prhke posne kiflice sa džemom
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
- Advertisement -