Prhke posne kiflice sa džemom se pripremaju na sledeći način:
U posudu za mešenje sipati 1.5 dl tople, ali ne vrele, vode, 1 kašiku sirćeta, 1 prašak za pecivo, 1.8 dl ulja.
Može da se narenda i limunova kora, a i ne mora.
Zamesiti s brašnom.
Dok je voda još topla rukama mesiti i dodavati malo po malo brašna, sve dok ga testo bude primalo.
Neće se lepiti za ruke, jer je u pitanju masno testo.
Kada testo bude zaokruženo u solidnu loptu, prebaciti ga na radnu površinu i nastaviti sa dodavanjem brašna, bukvalno koliko stane izmedju prstiju, dok testo ne bude upilo poslednje tragove ulja.
Važno je da se ne pretera s brašnom jer će testo postati žilavo.
Rernu uključiti da se greje na 190°C.
Na pleh od šporeta staviti papir.
Dok se rerna bude grejala, redjati kiflice na pleh.Rastanjiti testo oklagijom na 2-3 mm debljine.
Čašom prečnika 6 cm vaditi krugove, a zatim na polovinu svakog kruga staviti 1/2 kafene kašičice gustog džema, pa preklopiti.
Viljuškom utisnuti šaru na rubu, koja će još bolje da fiksira preklop.
Pokupiti ostatke testa od izvadjenih krugova, ponovo premesiti bez dodavanja brašna i razvući, ali najbolje je iz dva puta završiti, jer će testo, sve što se više bude mesilo i razvlačilo, biti žilavije.
Peći kiflice oko 15 minuta.
Nadgledati kroz staklo od rerne, sve dok lagano ne porumene i odozgo i odozdo.
Sastojci za posnu kukuruznu proju sa bundevom:1,5 šolja kukuruznog brašna,1 šolja sojinog brašna (ili belog),1 šolja kisele vode,1 šolja ulja,2 šolje rendane bundeve,pola šolje semena bundeve (susam, lan, suncokret...),1 prašak za pecivo,2 kašičice soli, (začini po želji).
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više