Najukusnije posne kiflice

76559

Najukusnije posne kiflice

- Advertisement -

Sastojci za najukusnije posne kiflice :

  • 1 kg mekog brašna tip 400,
  • 500 ml vode,
  • 1 pakovanje (50g) svežeg kvasca,
  • 3 pune kašike šećera,
  • 1 kašika soli,
  • 100 ml ulja,
  • posni margarin,
  • susam ili kim.

Najukusnije posne kiflice se pripremaju na sledeći način:

  1. U 500 ml tople vode rastvoriti kvasac sa 1 kašikom šećera. Brašno sipati u vanglu, dodati 2 kašike šećera, 1 kašiku soli, vodu sa kvascem i 100 ml ulja.
  2. Umesiti lagano, uz eventualno dodavanje još malo brašna, da testo bude glatko, mekano i da se ne lepi. Sve se radi odmah, ni kvasac ni testo ne ostavljate da raste.
  3. U zavisnosti od toga koju veličinu kiflica želite, delite testo na veće ili manje loptice.
  4. Razvući oklagijom u oblik elipse, peći ih bez fila kao slane ili naneti fil po želji za slatke (džem, marmeladu, orahe…) i rukama lagano urolati ­kiflicu.
  5. Pleh blago podmazati posnim margarinom i ređati kiflice sa razmakom od bar 2-3 cm, jer dosta narastu dok se peku. Ostaviti da narastaju oko 2 sata na toplom mestu, pa narasle kiflice četkicom premazati posnim majonezom i posuti susamom ili kimom ukoliko želimo slane kiflice, a ukoliko želimo slatke onda premazati posnim margarinom.
  6. Rernu ugrejati na 220 stepeni i peći da lepo porumene. Pazite da se ne prepeku.
  7. Posni margarin otopite i ugrejte u šerpici sa poklopcem (prska, ali treba da bude vrelo).
  8. Pečene, tople kiflice odmah prelijte vrućim margarinom, na svaku kiflicu po kašiku, dve i ostavite da se ohladi.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Najukusnije posne kiflice
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
31star1star1stargraygray Based on 164 Review(s)