Posni hobotnica gulaš se priprema na sledeći način:
Hobotnicu staviti da se kuva 5 minuta.
Oprati pod mlazom hladne vode i maknuti opnu koliko ide i koliko možete.
Iseći na komade za gulaš te ostaviti sa strane do upotrebe.
Iseckati luk, beli luk, papriku, a šargarepu i korenasto povrće (peršun, celer) izrendati.
U istu posudu sa povrćem dodati i listove lovora, ruzmarin i po želji ljutu papričicu.
Dinstati sve zajedno 20-25 minuta na maslinovom ulju.
Nakon isteka vremena, kada se sve dobro upržilo, zaliti sa 2,5dl vode i nastaviti mešati narednih 10 minuta kako bi sve omekšalo.
Sada dodati hobotnicu pa nastaviti uz mešanje deset minuta otprilike na srednje jakoj vatri.
Dva puta zaliti sa 2,5dl narednih pola sata vode ali držite poklopljeno ovaj put.
Kada je tečnost redukovana gotovo u potpunosti, dodati slatku alevu papriku, so, pasirani paradajz, (može iz flaše ili tetrapaka), biber pa promešati par minuta.
Sada dodati oljuštene i iseckane krompire, vinsko sirće pa zaliti sa 1,5l vode i promešati.
Kada provri, kuvati narednih 25-30 minuta i posipati obilno sa sitno seckanim peršunom.
Hobotnica gulaš sa krompirom je gotov. Spremno je za posluživanje, samo dosolite još o želji i ukusu.
Sastojci za posnu musaku od sočiva i spanaća:
1 šolja sočiva (crvena ili smeša),
2 šolje svežeg spanaća,
2 šolje krompira,
1 crni luk,
2 čena belog luka,
1 šolja paradajz sosa,
1/2 šolje integralnog pirinča,
2 kašičice suvog origana,
1 kašičica suve majčine dušice,
so i biber po ukusu,
2 kašike maslinovog ulja,
4 šolje posnog povrćnog bujona.
Bešamel sos:
2 šolje posnog sojinog mleka,
3 kašike integralnog brašna,
3 kašike posnog biljnog margarina,
prstohvat muskatnog oraščića,
so i biber po ukusu.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više