Čudesni čaj od koprive
Čaj od koprive se priprema na sledeći način:
Puna supena kašika, dobro oprane i sitno iseckane koprive se prelije ključalom vodom.
Ostavi se da odstoji minut i po do dva.
Pije se mlak u malim gutljajima.
Džem od šipka
Sastojci za džem od šipka:
5 kg svežih šipuraka,
5 kg šećera (može i manje, po želji),
4 litre vode.
Džem od šipka se priprema na sledeći...
Džem od kajsija
Sastojci za džem od kajsija:
1 kg kajsija,
1 kg šećera,
nekoliko kolutova limuna,
40 ml kajsijevače.
Džem od jagoda
Sastojci za džem od jagoda:
2 kg jagoda,
1 kg šećera,
3 kašike soka od limuna,
kesica želatina,
8 kašika balzamiko sirćeta.
Džem od suvog voća sa đumbirom
Sastojci za džem od suvog voća sa đumbirom:
200 g urmi,
250 g suvih šljiva,
250 g suvih kajsija,
250 g suvih smokava,
125 g šećera,
3 kašike đumbira,
1, 2 l vode.
Pekmez od šljiva
Sastojci za pekmez od šljiva:
30 kg šljiva (požegača ili čačanki);
5 kg šećera.
Ljutenica
Sastojci za ljutenicu:
10 većih ljutih paprika,
5 crvenih paprika šilja,
2 šargarepe,
2 korena peršuna,
1 veza peršuna,
pola kašičice soli,
2 kašike sirćeta,
2 kašike ulja.
Domaći feferoni
Sastojci za domaće feferone:
10 kg feferona,
6 l vode,
2 dl sirćetne kiseline (80%),
2 dl ulja,
150 g šećera,
150 g soli.
Salata od šargarepe
Sastojci za salatu od šargarepe:
3 kg šargarepe,
1/2 kg belog luka,
250 g feferona,
1/2 l ulja,
1/2 l sirćeta,
celer,
peršun,
so.
Turšija
Sastojci za turšiju:
4 kg povrća (kupus, kornišoni, šargarepa, karfiol, zeleni paradajz, žute paprike),
3 l vode,
7, 5 dl sirćeta od belog vina ili alkoholnog,
120 g soli,
150 g šećera,
1/2 kesice vinobrana,
3-4 lista lovora,
1 ren,
biber u zrnu.