Božićna česnica
Sastojci za Božićnu česnicu:
1 kg brašna,
so,
voda,
prašak za pecivo (na vrh noža).
Posne vasilice
Sastojci za posne vasilice:
1 kg brašna,
250 g margarina,
50 g svežeg kvasca,
1-2 kašičice soli,
1-2 kašike šećera,
mlaka voda,
med (po želji).
Posne krofne sa čokoladom
Sastojci za posne krofne sa čokoladom:
1 kg brašna,
3 dl vode,
2 dl sojinog ili palminog mleka,
1 kvasac,
1 kašičica soli,
5 kašika šećera,
1 dl ulja,
rendana kora od limuna,
150 g posne čokolade za punjenje,
prah šećer za posipanje.
Za prženje:
500 g palmine masti,
200 g ulja.
Posne lepinje sa maslinama i belim lukom
Sastojci za posne lepinje sa maslinama i belim lukom:
500 g brašna,
4 dl mlake vode,
20 g kvasca,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
5 kašika maslinovog ulja,
100 g maslina (praznih ili sa paprikom),
5 čena belog luka.
Posna štrudla sa džemom
Sastojci za posnu štrudlu sa džemom:
600 g brašna,
2 dcl ulja,
4 kašičice šećera,
1 vanilin šećer,
narendana korica limuna,
sveži kvasac,
4 čaše kisele vode,
džem po želji.
Mediteranski hleb s pivom
Sastojci za mediteranski hleb s pivom:
600 g belog pšeničnog brašna,
400 g belog kukuruznog brašna,
kašičica soli,
300 ml piva,
250 g posnog margarina,
kesica i po praška za pecivo,
malo origana,
100 g seckanih maslina.
Posna pogača uvijača
Sastojci za posnu pogaču uvijaču:
kisela voda 300 ml,
ulje 100 ml,
šećer 1 kašičica,
so 1 kašičica,
brašno 600 g,
kvasac 35 g,
margarin 100 g.
Posni hleb sa lukom
Sastojci za posni hleb sa lukom:
250-300 g crnog luka,
2 kašike ulja,
1 kašika suvog kvasca,
1 kašika šećera,
350 ml tople vode,
400-500 g brašna,
1 kašika soli,
malo bibera.
Posna pogača sa tunjevinom
Sastojci za posnu pogaču sa tunjevinom:
500 g brašna,
15 g kvasca,
3,5 dl vode,
3 kašike maslinovog ulja,
2 kašičice soli,
3 vezice mladog crnog luka,
200 g crnih maslina,
200 g tunjevine iz konzerve,
6 koktel paradajza,
kašičica peršuna,
sok od pola limuna,
3 kašičice maslinovog ulja.
Zeljanik sa kukuruznim brašnom
Sastojci za zeljanik sa kukuruznim brašnom:
600 g kukuruznog brašna,
500 g zelja, koprive ili spanaća,
1 šolja ulja,
so,
1 prašak za pecivo.