Posne sremuš tortice
Sastojci za posne sremuš tortice:
300 ml majoneza posnog,
veza sremuša,
1 tikvica,
0,5 kg šargarepe,
2 struka mladog crnog luka,
so,
stari hleb.
Posna crvena salata
Sastojci za posnu crvenu salatu:
1 kg cvekle,
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja,
glavica crvenog luka,
2 čena belog luka,
so,
biber,
2-3 kašike balsamiko sirćeta,
2 kašike vlašca.
Posna ruska salata
Sastojci za posnu rusku salatu:
2 konzerve sardine,
posni majonez,
4 manje šargarepe,
4 kisela krastavca,
1 veći krompir,
300 g graška,
biber,
so.
Posna seljačka salata
Sastojci za posnu seljačku salatu:
300 g pasulja,
1/2 kg kupusa,
3 glavice luka kapule,
šoljica jabukovog sirćeta,
šoljica ulja,
biber,
so.
Neobična krompir salata
Sastojci za neobičnu krompir salatu:
1 kg krompira,
sok od 2 limuna,
2 glavice crnog luka,
1 kiseli krastavac,
2 crvene jabuke,
ulje,
biber,
so,
1/4 kašičice šećera.
Posna salata od tikvica
Sastojci za posnu salatu od tikvica:
1 kg tikvica,
šargarepa,
glavica crvenog luka,
čen belog luka,
kašika soka od limuna,
kašika maslinovog ulja,
morska so i biber po ukusu,
2 šake pečenog badema,
kašika svežeg iseckanog peršuna,
kašika svežeg iseckanog bosiljka.
Posna salata sa tunjevinom
Sastojci za posnu salatu sa tunjevinom:
200 g posnih makarona,
200 g posnog majoneza,
1 konzerva tunjevine,
1 struk mladog crnog luka,
1 struk mladog belog luka,
2 kašike susama,
malo ljute papričice,
so,
biber,
origano.
Posna salata sa pasuljem
Sastojci za posnu salatu sa pasuljem:
4 veća krompira,
400 g pasulja iz konzerve,
veća glavica luka,
ljuta papričica,
pola veze peršuna,
kašika ulja,
limun,
so,
biber.
Pikantni ajvar
Sastojci za pikantni ajvar:
5 kg crvene paprike,
2,5 kg patlidžana,
12 čenova belog luka,
2,5 kg mesnatog paradajza,
3 dl ulja,
2,5 dl vinskog sirćeta,
3 feferone,
40 g soli,
20 g suvih začina,
80 g šećera,
2 kašike peršuna.
Posna salata sa paprikom
Sastojci za posnu salatu sa paprikom:
po jedna velika crvena i žuta paprika,
150 g crnog pasulja iz konzerve,
glavica crvenog luka,
sok od jedne limete,
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja,
1/4 kašičice ljute paprike,
1/2 kašičice kumina,
1/4 kašičice soli,
struk peršuna.