Posna salata sa kukuruzom i pasuljem
Sastojci za posnu salatu sa kukuruzom i pasuljem:
250 g smrznutog kukuruza šećerca,
konzerva crvenog pasulja,
dve kašičičice balzamiko sirćeta,
dve kašike ulja,
biber,
so.
Osvežavajuća posna salata
Sastojci za osvežavajuću posnu salatu:
250 g kuvane pšenice,
7,5 dl vode,
250 g rendanog celera,
1/2 kg nakiselih jabuka,
pola šolje iseckane sveže nane,
manja glavica sitno sečenog crnog luka.
Vinegret (preliv):
2 kašike ulja,
3 kašike jabukovog sirćeta,
2 kašike soka od jabuka,
kašika meda,
2 kašičice rendanog svežeg đumbira.
Posna krompir salata na vodi
Sastojci za posnu krompir salatu na vodi:
5-6 velikih krompira,
2 veće glavice crnog luka,
so,
jabukovo sirće.
Posna senf salata
Sastojci za posnu senf salatu:
3 šargarepe,
4 srednja krompira,
10 kiselih krastavčića,
1 puna kašika senfa,
2 kašike ulja,
1 kašika sirćeta,
prstohvat šećera,
so,
biber.
Posna šarena salata sa integralnim pirinčem
Sastojci za posnu šarenu salatu:
300 g integralnog pirinča,
100 g graška ili boranije,
100 g mladih tikvica,
1 zelena paprika,
1 crvena paprika,
2 šargarepe,
čen belog luka,
malo peršuna,
sok od pola limuna,
100 g kiselih krastavaca,
biber,
so.
Posna salata sa sojom
Sastojci za posnu salatu sa sojom:
250 g sojinih odrezaka,
250 g praziluka,
mešavina začina od povrća,
pikantna aleva paprika,
ulje,
sirće.
Punjeni plavi patlidžan
Sastojci za punjeni plavi patlidžan:
4-5 manja plava patlidžana,
1 crvena paprika,
1 žuta paprika,
2 šargarepe,
4-5 čena belog luka,
1/2 veze peršuna,
1 l vode,
4-5 kašike soli,
1 kašika šećera,
1/2 kesice konzervansa.
Zimnica: Šarena salata
Sastojci za šarenu salatu:
2 kg karfiola,
1 kg šargarepe,
1 kg paprika,
0,5 kg crnog luka,
5,5 kg kupusa,
1 vezica peršuna,
1-2 ljute paprike,
0,5 l ulja,
0,5 kg vinskog sirćeta,
250 g soli,
300 g šećera,
1 kesica konzervansa.
Pikantna salata od šargarepe
Sastojci za pikantnu salatu od šargarepe:
3 kg šargarepe,
1/2 kg belog luka,
250 g feferona,
1/2 l ulja,
1/2 l sirćeta,
celer,
peršun,
so.
Zimnica: Ajvar
Sastojci za ajvar:
5 kg crvene paprike,
2 kg patlidžana,
2,5 l vode,
0,5 l ulja,
1 glavica belog luka,
3 dl alkoholnog sirćeta,
so,
šećer,
biber,
po želji ljuta papričica.