Posna salata sa njokama
Sastojci za posnu salatu sa njokama:
250 g posnih njoka,
1 crvena paprika, isečena na kockice,
1 žuta paprika, isečena na kockice,
1 šolja čeri paradajza, prepolovljenih,
1 krastavac, isečen na kockice,
1/2 crvenog luka, sitno iseckanog,
1/4 šolje maslina, iseckanih,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od jednog limuna,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posna salata sa šargarepom i cveklom
Sastojci za posnu salatu sa šargarepom i cveklom:
2 srednje šargarepe,
1 velika cvekla,
1 jabuka (opciono),
sok od 1 limuna,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju (opciono).
Posna batat salata sa crvenim lukom
Sastojci za posnu batat salatu sa crvenim lukom:
2 srednja batata,
1 crveni luk, tanko isečen,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od 1 limuna,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posna salata od rukole i jagoda
Sastojci za posnu salatu od rukole i jagoda:
4 šolje sveže rukole,
1 šolja svežih jagoda, isečenih na četvrtine,
1/4 šolje seckanih oraha ili badema,
2 kašike balzamikovog sirćeta,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu.
Posna salata od kinoe i pasulja
Sastojci za posnu salatu od kinoe i pasulja:
1 šolja kinoe,
1 konzerva crnog pasulja, oceđenog i ispranog,
1 crvena paprika, iseckana na kockice,
1 zeleni luk, sitno iseckan,
1 krastavac, iseckan na kockice,
1 šolja kukuruza (može i konzerviranog, oceđenog),
1 šaka svežeg peršuna, sitno iseckanog,
sok od 1 limuna,
3 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu.
Posna salata od pečenih šampinjona
Sastojci za posnu salatu od pečenih šampinjona:
300 g šampinjona,
2 kašike maslinovog ulja,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 kašika balzamiko sirćeta,
100 g rukole,
sok od 1 limuna,
so i biber po ukusu.
Posna hladna salata od sočiva
Sastojci za posnu hladnu salatu od sočiva:
1 šolja zelenog ili smeđeg sočiva,
1 crvena paprika, sitno iseckana,
1 žuta paprika, sitno iseckana,
1 crveni luk, sitno iseckan,
1 šolja čeri paradajza, prepolovljenih,
1 krastavac, iseckan na kockice,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od jednog limuna,
1 kašičica senfa,
2 kašike seckanog svežeg peršuna,
so i biber po ukusu.
Posna salata od krastavca i jogurta
Sastojci za posnu salatu od krastavca i jogurta:
2 srednja krastavca,
1 šolja posnog jogurta (sojin ili bademov),
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 kašika maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
1 kašičica sveže seckanog kopra ili peršuna,
so i biber po ukusu.
Posna salata od boranije
Sastojci za posnu salatu od boranije:
500 g boranije,
1 crveni luk, sitno seckan,
2 čena belog luka, sitno seckana,
2 paradajza, isečena na kockice,
1 crvena paprika, isečena na kockice,
1 kašika maslinovog ulja,
sok od jednog limuna,
so i biber po ukusu,
svež peršun, sitno seckan.
Posna salata od mladog luka i krastavca
Sastojci za posnu salatu od mladog luka i krastavca:
4-5 veze mladog luka, seckanih,
2 velika krastavca, isečena na kolutove,
1/4 šolje svežeg peršuna, sitno seckanog,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika limunovog soka,
so i biber po ukusu.