Naslovna Hilandarski recepti

Hilandarski recepti

pasulj na hilandarski nacin

Pržen pasulj na hilandarski način

Pasulj se otrebi i opere, pa se stavi u lonac. Voda treba da prekrije pasulj. Naravno pri tom se dobro pazi da pasulj ne zagori. U poseban tiganj se sipa maslinovo ulje, a u njega dosta krupno isečenog crnog luka.
Ćufte od dagnji na hilandarski način

Ćufte od školjki na hilandarski način

Iz mora se, u Hilandaru, rekoh – jede sve. Recimo, školjke koje Evangelis zove „petilides”- su ustvari dagnje koje se kupuju i ovde kod nas. Školjke se najpre dobro operu i očiste, a potom se stavljaju u vrelu vodu da se otvore.
Usoljena riba na hilandarski način

Usoljena riba na hilandarski način

Riba koja se ostavlja za zimu, a ako su veliki ulovi, može da je bude i za nekoliko godina, vremenom toliko poprimi so, da se, pre pripremanja, mora držati, bar tri dana u vodi. Tada se izvadi, opere i očisti od soli, pošto su joj krljušti već skinute, pre soljenja. Interesantno je kako to rade u Hilandaru.
Riba na pirinču na hilandarski način

Riba na pirinču na hilandarski način

Očišćena riba iseče se na parčad, posoli i ostavi da malo odstoji. Za to vreme tava se namaže maslinovim uljem i u nju se stavlja opran, nekuvan pirinač.
Kako se pravi maslinovo ulje u Hilandaru?

Kako se pravi maslinovo ulje u Hilandaru?

Nekada davno, kada je hilandarsko brststvo brojalo više stotina monaha, masline su se s radošću i u molitvi, brale ručno. Stabala ima dosta. Sve su to potomci maslina Svetog Simeona i Svetog Save.
Tarana - hilandarski recept

Tarana

Po nazivu ovog jela, a kojim se služe hilandarski kuvari, moglo bi se pomisliti da je ovde reč o jelu od testa, međutim, za ovo izvanredno jelo, kao i sva jela u Hilandaru, jednostavno za pripremu, potrebna je riblja ikra, morska, a može i rečna. 
Hilandarska boranija recept

Hilandarska boranija

Žuta, široka boranija, oko 50 kg se najpre očisti od peteljki, dobro se opere i iseče popreko, na krupne komade. Očisti se potom i oko 5 kg crnog i dosta belog luka. Pripremi se, opere i isecka peršunovo lišće i sitno se iseče zreli paradajz.
Zapečeni praziluk recept

Zapečeni praziluk

Praziluk se očisti i opere. Zadrži mu se samo beli deo. Potom se, bez rezanja, slaže jedan do drugog. Odozgo se pospe solju, seckanim peršunom, nalije se zejtin i vode toliko da praziluk ogrezne. Tek toliko da jelo ne zagori.
krompir na hilandarski nacin

Krompir na hilandarski način

Krompir na hilandarski način se priprema na sledeći način: Za jedan obrok iseče se i po dva džaka krompira. Kuvarima pomažu gosti manastira, a i poneki od hilandarske braće, koji trenutno nemaju poslušenja, a "besposlene ruke i um, đavo brzo zaposli".
proprzena boranija sa zacinskim svetogorskim travama

Propržena boranija sa začinima

Propržena boranija sa začinima se priprema na sledeći način: Boranija se očisti, opere i prepolovi. Crni luk se očisti i isecka. Beli luk se sitno isecka.

Najpopularniji recepti

bajadere

10 posnih kolača koje morate probati

Ovo su recepti deset posnih kolača koje morate probati: 10. Štanglice od kestena sa rumom 9. Kiflice od piva 8. Posni medeni kolač 7. Posne štanglice od lešnika...
posni-rolat-sa-sumskim-vocem

10 posnih slatkih rolata koje morate probati

Ovo su recepti za posne slatke rolate koje morate probati: 10. Rolat sa šumskim voćem 9. Rolat mačije oči 8. Francuski rolat 7. Rolat od suvog voća...
francuska salata

10 posnih salata koje morate probati

Ovo su recepti za pripremu deset posnih salata koje morate probati: 10. Salata od pasulja na kosovski način 9. Francuska salata 8. Salata od spanaća sa kukuruzom i šargarepom 7. Mornarska salata...