1 šolja suvih leblebija (ili 2 konzerve kuvanih leblebija),
1 glavica crnog luka, sitno seckana,
2-3 čena belog luka, sitno seckana,
2 šargarepe, isečene na kolutiće,
2 stabljike celera, sitno seckane,
1 paradajz, sitno seckan ili 1 konzerva seckanog paradajza,
1 l povrćnog bujona ili vode,
1 kašičica kumina,
1 kašičica aleve paprike,
so i biber po ukusu,
2 kašike maslinovog ulja,
svež peršun za ukras (po želji).
Posna supa od leblebija se priprema na sledeći način:
Ako koristite suve leblebije, potopite ih u vodi preko noći. Sutradan ih isperite i kuvajte dok ne omekšaju, oko 1 sat. Ako koristite konzervirane leblebije, samo ih isperite i ocedite.
U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni luk i pržite dok ne postane staklast.
Dodajte beli luk, šargarepu i celer, pa pržite još nekoliko minuta.
Dodajte paradajz, kuvane leblebije, povrtni bujon ili vodu, kumin i alevu papriku. Promešajte i pustite da provri.
Smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta, dok povrće ne omekša.
Posolite i pobiberite po ukusu. Poslužite toplo, po želji posuto svežim peršunom.
Sastojci za posnu palentu sa paradajzom:
1 šolja palente,
2 šolje vode,
2 paradajza,
2 čena belog luka,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za posluživanje.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više