Sastojak: crni luk
Posni restovani krompir sa crnim lukom
Sastojci za posni restovani krompir sa crnim lukom:
1 kg krompira,
2 glavice crnog luka,
3 kašike ulja (suncokretovo, maslinovo ili biljno ulje po izboru),
so i biber po ukusu,
1 kašičica aleve paprike (po želji),
sveže začinsko bilje (peršun ili mirođija) za dekoraciju.
Posne špagete sa tunjevinom i paradajz sosom
Sastojci za posne špagete sa tunjevinom i paradajz sosom:
250 g špageta,
1 konzerva tunjevine (u sopstvenom soku),
1 konzerva paradajz pelata (400 g),
1 crni luk (sitno seckan),
2 čena belog luka (sitno seckana),
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica sušenog origana,
1 kašičica suvog bosiljka,
so i biber po ukusu.
Posne tikvice punjene pečurkama
Sastojci za posne tikvice punjene pečurkama:
4 srednje tikvice,
250 g svežih pečuraka (šampinjoni, vrganji),
1 crni luk, sitno seckan,
2 čena belog luka, sitno seckana,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika sitno seckanog peršuna,
so i biber po ukusu.
Posna pašteta od tunjevine
Sastojci za posnu paštetu od tunjevine:
1 konzerva tunjevine,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika limunovog soka,
1 kašika sitno seckanog peršuna,
1 kašika sitno seckanog crnog luka,
1 čen belog luka, sitno seckan,
so i biber po ukusu.
Posna kinoa sa pečurkama i tofuom
Sastojci za posnu kinou sa pečurkama i tofuom:
1 šolja kinoe,
200 g pečuraka (šampinjoni ili druge po izboru),
150 g tofua,
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica soja sosa,
1 kašika limunovog soka,
so i biber po ukusu,
sveže začinsko bilje po želji (peršun, timijan).
Posna kremasta pasta sa pečurkama
Sastojci za posnu kremastu pastu sa pečurkama:
200 g testenine po izboru (posne),
250 g svežih pečuraka (šampinjoni, vrganji, ili miks), isečenih na tanke listiće,
1 crni luk, sitno seckan,
2 čena belog luka, sitno seckana,
200 ml posnog biljnog mleka (sojino, bademovo ili ovseno),
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica suvog timijana,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posne bolonjeze od sočiva
Sastojci za posne bolonjeze od sočiva:
1 šolja sočiva (zelena ili smeđa),
1 crni luk, sitno seckan,
2 šargarepe, iseckane na kockice,
2 stabljike celera, iseckane na kockice,
3 čena belog luka, sitno seckana,
1 konzerva (400 g) seckanog paradajza,
2 kašike paradajz pirea,
1 kašičica suvog origana,
1 kašičica suvog bosiljka,
1 kašičica mlevene paprike,
2 šolje povrćnog bujona,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
200 g testenine po izboru (posne).
Posni gulaš sa sojom i povrćem
Sastojci za posni gulaš sa sojom i povrćem:
200 g sojinih komadića,
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
2 šargarepe,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
2 paradajza,
1 krompir,
2 kašike ulja,
1 kašičica mlevene paprike,
1 kašičica sušenog origana,
so i biber po ukusu,
500 ml povrćnog bujona.
Posna pita od krompira
Sastojci za posnu pitu od krompira:
500 g kora za pitu,
4 srednja krompira,
2 glavice crnog luka,
1 šolja ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika mlevene paprike,
voda za premazivanje kora.
Posna musaka sa sojom i tikvicama
Sastojci za posnu musaku sa sojom i tikvicama:
2 srednje tikvice,
200 g sojinih komadića,
2 glavice crnog luka,
3 čena belog luka,
2 srednja krompira,
2 šargarepe,
1 paprika,
400 ml paradajz sosa,
1 kašičica mlevene paprike,
so i biber po ukusu,
2 kašike ulja,
svež peršun za dekoraciju.