POSNA JELA SA SASTOJKOM: crni luk
Najbolje riblje pljeskavice
Sastojci za riblje pljeskavice:
razna riba (poželjno je imati šarana 20%, pastrmke 10%, ostalo su kvalitetnije ciprinide kao što su plotica, klen, škobalj, mrena, od drugih vrsta može som, grgeč...).
Posno varivo od boba
Sastojci za posno varivo od boba:
500 g zrna boba,
2 kašike ulja,
1/2 kašike brašna,
1 glavica crnog luka,
1 lovorov list,
2-3 čena belog luka,
ljuta aleva paprika,
biber,
so.
Postan đuveč od boranije
Sastojci za postan đuveč od boranije:
500 g boranije,
500 g paradajza,
3 glavice crnog luka,
peršun,
ulje,
so,
biber,
začin C.
Skuša u sosu od paradajza
Sastojci za skušu u sosu od paradajza:
4 skuše,
300 g paradajza,
100 g maslina,
glavica crnog luka,
2 kašike brašna,
so,
ulje,
biber
Posne punjene tikvice
Sastojci za posne punjene tikvice:
1 kg tikvica,
100 g pšenice,
200 g lanenog semena,
200 g pečuraka,
150 g crnog luka seckanog,
čen belog luka,
malo peršuna i bosiljka,
biber,
1 dl ulja,
masline,
suvi začin,
so.
Jota
Sastojci za jotu:
100 g pasulja,
250 g kiselog kupusa,
250 g krompira,
100 g paradajz pirea,
glavica crnog luka,
50 g brašna,
50 g belog luka,
ulje,
so,
crni biber.
Posna francuska mućkalica
Sastojci za posnu francusku mućkalicu:
250 g tikvica,
plavi patlidžan,
400 g paradajza,
2 glavice crnog luka,
crvena i žuta paprika,
2 čena belog luka,
po 3 grančice timijana i origana,
po 2 grančice bosiljka i ruzmarina,
3-4 kašike ulja,
2 kašike paradajz pirea,
100-150 ml povrtnog bujona,
so i biber.
Skuša sa paradajzom
Sastojci za skušu sa paradajzom:
8 srednjih glavica crnog luka,
8 paradajza srednje veličine,
4 skuše,
šećer,
so,
biber,
mirođija,
peršun,
ulje,
limun.