Sastojak: limun
Šaran čorba
Sastojci za šaran čorbu:
glava, rep, jetra (može i ikra ako je ima) šarana,
100 g sitnije rečne ribe,
3 šargarepe,
veza zeleni,
1 celer,
2 glavice crnog luka,
1 zelena paprika,
peršun,
šoljica ulja,
kašika začina od povrća,
biber u zrnu,
2 kašike brašna,
aleva paprika,
limun.
Pijana kečiga
Sastojci za pijanu kečigu:
1 kg kečige,
100 g margarina,
1 litar belog vina,
ruzmarin,
kapar,
lorber,
limun,
peršun,
biber u zrnu,
so.
Prženi posni kotleti od somovine
Sastojci za pržene posne kotlete od somovine:
1 kg somovine,
brašno,
so,
ulje,
limun.
Posno predjelo od šargarepe
Sastojci za posno predjelo od šargarepe:
8 šargarepa,
glavica crvenog luka,
kašika ulja od oraha ili kikirija,
2 kašike suvog grožđa,
1 kašika mlevenih oraha,
sok jednog limuna,
1 kašika sitno iseckanog peršuna,
1 kašika sitno iseckane mirođije,
prstohvat karija,
1 kašičica soli,
1/4 kašičice bibera.
Riba sa pečurkama i limunom
Sastojci za ribu sa pečurkama i limunom:
4 fileta ribe po izboru,
svaki od po 120 g,
350 g šampinjona,
glavica luka,
čen belog luka,
limun,
veza peršuna,
3 kašike suvog belog vina,
3 kašike maslinovog ulja,
so,
biber.
Kadaif
Sastojci za kadaif:
400 g tankih rezanaca,
150 g biljnog margarina,
300 g šećera,
200 g oraha,
50 g suvog grožđa,
1 limun.
Posna tanjir pita sa višnjama
Sastojci za posnu pitu sa višnjama:
Za biskvit:
2 šolje brašna (šolja od 2 dl),
1 šolja narendanog biljnog margarina,
1 dl mlake vode,
malo soli.
Za nadev:
500 g očišćenih višanja,
1/2 šolje šećera,
1/2 limuna (sok i kora),
2 kašike brašna,
prah šećer,
komadić margarina.
Pastrmka u vinu
Sastojci za pastrmku u vinu:
1 kg pastrmke,
belo vino,
lovorov list,
brašno,
ulje,
limun,
so.
Šaran sa povrćem
Sastojci za šarana sa povrćem:
šaran,
povrće po želji (luk, šargarepa, krompir),
so,
biber,
začin od povrća,
ulje,
limun.
Posna suva pita od oraha
Sastojci za posnu suvu pitu od oraha:
1 kg tankih kora za pitu,
100 g mlevenih oraha,
100 g suvog grožđa,
100 g šećera,
kesica cimeta.
Za preliv:
750 g šećera,
limun.