Sastojak: limun
Posna salata od kelja i pečene bundeve
Sastojci za posnu salatu od kelja i pečene bundeve:
300 g bundeve, isečene na kockice,
100 g svežeg kelja, očišćenog i sitno iseckanog,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica javorovog sirupa ili meda (opciono),
50 g oraha, krupno iseckanih i lagano tostiranih,
2 kašike maslinovog ulja za preliv,
1 kašika limunovog soka,
so i biber po ukusu.
Posni pečeni karfiol sa tahini sosom
Sastojci za posni pečeni karfiol sa tahini sosom:
1 glavica karfiola, isečena na cvetiće,
3 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica dimljene paprike,
1 kašičica belog luka u prahu,
so i biber po ukusu,
3 kašike tahinija,
sok od 1 limuna,
1 čen belog luka, sitno seckan,
voda po potrebi (za razređivanje tahinija).
Posna čorba od bundeve i leblebija
Sastojci za posnu čorbu od bundeve i leblebija:
400 g bundeve, isečene na kockice,
200 g kuvanih leblebija (možete koristiti konzervirane),
1 crni luk, sitno seckan,
2 čena belog luka,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica kima,
1 kašičica kurkume,
1 l povrćnog bujona,
so i biber po ukusu,
sok od pola limuna.
Posne pečene jabuke sa cimetom
Sastojci za posne pečene jabuke sa cimetom:
4 velike jabuke (najbolje crvene sorte),
2 kašike cimeta,
4 kašike smeđeg šećera ili meda,
50 g suvog grožđa,
50 g oraha, sitno seckanih,
sok od jednog limuna,
1 kašika maslinovog ulja.
Posna kuskus salata sa povrćem i limunom
Sastojci za posnu kuskus salatu sa povrćem i limunom:
1 šolja kuskusa,
1 šolja ključale vode,
1 krastavac, iseckan,
1 paradajz, iseckan,
1 crvena paprika, iseckana,
sok od 1 limuna,
2 kašike maslinovog ulja,
sveži bosiljak ili peršun po ukusu,
so i biber po ukusu.
Posni grilovani patlidžan sa belim lukom
Sastojci za posni grilovani patlidžan sa belim lukom:
2 velika patlidžana,
3 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od 1 limuna,
svež peršun za dekoraciju,
so i biber po ukusu.
Posni namaz od spanaća
Sastojci za posni namaz od spanaća:
200 g svežeg spanaća,
1/2 šolje oraha,
2 čena belog luka,
3 kašike maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
2 kašike nutritivnog kvasca (po želji),
so i biber po ukusu.
Posni pečeni batat sa tahini sosom
Sastojci za posni pečeni batat sa tahini sosom:
2 velika batata,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica mlevenog kumina,
so i biber po ukusu,
2 kašike tahini paste,
1 kašika limunovog soka,
1 čen belog luka, sitno seckan,
2-3 kašike vode (po potrebi),
svež peršun za dekoraciju.
Posna salata od mladog krompira sa rukolom
Sastojci za posnu salatu od mladog krompira sa rukolom:
500 g mladog krompira,
2 šake sveže rukole,
1 crveni luk, sitno seckan,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika limunovog soka,
1 kašičica senfa,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju (opciono).
Posna hladna salata od testenine sa povrćem
Sastojci za posnu hladnu salatu od testenine sa povrćem:
200 g posne testenine (penne, fusilli, farfalle),
1 crvena paprika, iseckana na kockice,
5 čeri paradajza,
1 zelena paprika, iseckana na kockice,
1 krastavac, iseckan na kockice,
1 šargarepa, narendana,
100 g kukuruza (konzervirani ili smrznuti),
50 g crnih maslina, iseckanih,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od jednog limuna,
so i biber po ukusu,
sveži peršun ili bosiljak za dekoraciju.