Sastojak: maslinovo ulje
Posna pica sa tofuom i pečurkama
Sastojci za posnu picu sa tofuom i pečurkama:
250g brašna,
1 kašičica suvog kvasca,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli,
150ml mlake vode,
2 kašike maslinovog ulja,
200g tofua,
200g pečuraka,
100g paradajz sosa,
1 crvena paprika,
1 crni luk,
so i biber po ukusu,
sušeni origano ili bosiljak.
Posne lazanje sa sočivom
Sastojci za posne lazanje sa sočivom:
posni listovi za lazanje,
200g crvenog sočiva,
1 crveni luk,
2 čena belog luka,
1 konzerva (400g) paradajz sosa,
200g posni bešamela,
1 crvena paprika,
2 šargarepe,
2 kašike maslinovog ulja,
so, biber, sušeni origano,
posni sir za posipanje (opciono).
Posni kačamak sa tofuom
Sastojci za posni kačamak sa tofuom:
200g kukuruznog brašna (palenta),
1l vode,
200g tofua,
1 crveni luk,
2 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
svež peršun, seckan (opciono).
Posna tuna salata sa avokadom
Sastojci za posnu tuna salatu sa avokadom:
1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku,
1 avokado,
1 mali crveni luk,
1 krastavac,
1 crvena paprika,
sok od 1 limuna,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
svež peršun, seckan (opciono).
Posna salata od kelja i jabuke
Sastojci za posnu salatu od kelja i jabuke:
1 glavica kelja,
2 jabuke (po mogućstvu kiselkastih sorti),
1 šargarepa,
1 limun (sok),
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
50g orašastih plodova (orah, badem ili lešnik, po izboru).
Posni pomfrit od celera
Sastojci za posni pomfrit od celera:
1 veći celer (koren),
2-3 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica soli,
1/2 kašičice bibera,
1/2 kašičice belog luka u prahu,
1/2 kašičice dimljene paprike (po želji).
Posni ražnjići sa patlidžanom i paradajzom
Sastojci za posne ražnjiće sa patlidžanom i paradajzom:
1 veći patlidžan,
200 g čeri paradajza,
2 crna luka,
3 kašike maslinovog ulja,
1 kašika balzamiko sirćeta,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posne nudle u soja sosu
Sastojci za posne nudele u soja sosu:
200g nudli po izboru,
2 kašike soja sosa,
1 kašika maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
1 crvena paprika,
1 šargarepa,
100g šampinjona,
1 mladi luk,
1 kašika susamovog ulja (opciono),
susam za posipanje (opciono).
Posne sataraš makarone
Sastojci za posne sataraš makarone:
200g makarona,
1 crveni luk,
2 zelene paprike,
2 crvene paprike,
4 paradajza,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika svežeg peršuna (opciono).
Posne slane palačinke sa pečurkama
Sastojci za posne slane palačinke sa pečurkama:
Za palačinke:
200g brašna,
500ml mineralne vode,
prstohvat soli,
2 kašike maslinovog ulja.
Za fil od pečuraka:
300g pečuraka (šampinjoni ili druge vrste),
1 crveni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika svežeg peršuna, sitno iseckan (opciono).