Sastojci za posnu pastu sa patlidžanom i karamelizovanim lukom:
3 okrugla manja patlidžana,
1 okrugla tikvica,
1,5 crveni luk,
4 čena belog luka,
šaka svežeg bosiljka,
3 velika paradajza,
500g paste,
pola šolje vina,
maslinovo ulje,
so, biber, ljuta paprika,
kašika suvog peršuna,
1 kašika gustina,
1 kašičica šećera,
posni kačkavalj.
Posna pasta sa patlodžanom i karamelizovanim lukom se priprema na sledeći način:
Rernu zagrejte na 200 stepeni.
Isečite patlidžan i tikvicu na kockice i umešajte ih u malo zasoljenog ulja.
Ređajte ih u jednom sloju u tepsiju.
Peći 25 minuta sa ventilatorom.
Luk isecite na polumesece i u tiganju, na malo maslinovig ulja, pržite dok ne počne da se karamelizuje.
U ugrejanu smesu uprženog luka, dodajte vino i mešajte dok vino ne ispari, pa sklonite sa vatre.
Iseckajte beli luk na sitno, a paradajz isecite na parčiće, pa ubacite u seckalicu sa kašikom suvog peršuna.
Iseckajte na krupnije komadiće, ne skroz do kaše.
Stavite pastu da se kuva.
U drugom tiganju, na malo maslinovog ulja, prepržite beli luk, pa dodajte iseckani paradajz, i kuvati dok se tečnost ne ukuva na polovinu, uz stalno mešanje.
Dodati kašičicu šećera da ubije kiselost paradajza, kao i sveži bosiljak.
Kašiku gustina razmutite u malo hladne vode, pa dodajte u paradajz.
Mešajte još malo dok se sos ne zgusne, pa u njega ubacite karamelizovani luk.
Pomešajte, pa dodajte grilovani patlidžan i tikvicu.
Posolite, pobiberite i začinite ljutom paprikom po ukusu.
Poslužite uz pastu i narendani posni kačkavalj.
OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Posna pasta sa patlidžanom i karamelizovanim lukom
Sastojci za posne štanglice od lešnika i smokvi:
250 g šećera,
250 g samlevenih lešnika,
100 g suvog grožđa,
100 g sitno iseckanih smokvi ili urmi,
sok od pola limuna,
250 g južnog voća (ananas, banane, urma),
slatko (od šljiva ili grožđa).
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više