Sastojak: paradajz
Zelena boranija sa krompirom
Sastojci za zelenu boraniju sa krompirom:
400 g zelene boranije,
2 velika paradajza (ili paradajz pire),
1 glavica crnog luka,
2 krompira,
maslinovo ulje,
biljni začini.
Brancin na povrću
Sastojci za brancin na povrću:
1 brancin 500-600 g,
1 paradajz,
1/2 zelene paprike,
1/2 crvene paprike,
1 manji praziluk,
1 manja glavica crnog luka,
1/6 kašičice semena morača,
1/2 kašičice naseckanih listova peršuna,
1/4 kašičice origana,
1/4 kašičice majčine dušice,
maslinovo ulje,
limun,
so,
biber.
Tabule
Sastojci za tabule:
60 g pšenice,
2 paradajza,
2 krastavca,
200 g peršuna,
1 mala glavica crnog luka,
sok od pola limuna,
100 ml maslinovog ulja,
1 kašičica cimeta,
so.
Crvene paprike punjene krompirom
Sastojci za crvene paprike punjene krompirom:
crvene paprike 12 kom,
krompir 2 kg,
ulje 1 dl,
so,
biber,
povrtna kocka za supu,
aleva paprika, slatka+ ljuta po ukusu,
crni luk (srednje veličine), 4 glavice,
paradajz 3 kom.
Posna testenina sa morskim plodovima
Sastojci za posnu testeninu sa morskim plodovima:
1 praziluk,
1 glavica crnog luka,
4 čena belog luka,
1 dl ulja,
1 pakovanje zamrznutih morskih plodova,
300 g šampinjona,
100 g crnih maslina,
1 kašičica čili papričice (u prahu),
pola kašičice aleve paprike,
kuvani paradajz 300-400 ml (po ukusu),
biber,
so,
vegeta,
1-2 kašičice šećera,
belo vino 2.5 dl,
1 kašičica đumbira u prahu (može i ne mora),
100 g posnog sira (voditi računa da u njemu nema ni postotka mlečnog proteina ili kazeina).
16 posnih slanih pita koje morate probati
Ovo su recepti za pripremu 16 najboljih posnih slanih pita. Pogledajte koje su to posne slane pite koje morate probati
Posne sarmice od blitve sa nanom
Za sarmice od blitve potrebno je: 1 kg blitve,
1 velika šargarepa (rendana),
400 g paradajza (rendanog),
250 g pirinča,
1 kašika mirođije,
1 glavica crnog luka,
maslinovo ulje,
so,
biber,
nana,
vegeta
Posna zapečena boranija
Sastojci za posnu zapečenu boraniju:
1 kg žute ili zelene boranije,
2 glavice crnog luka,
3 kom. šargarepe,
1 kom. peršuna (koren),
1 manji celer,
3-4 kom. paradajza,
veza peršunovog lista,
4-5 češnjeva belog luka,
so,
biber,
začin C,
1 kašičica djumbira u prahu,
ulje 1-1,5 dcl,
kašika aleve paprike.
Brza paradajz čorba
Sastojci za brzu paradajz čorbu:
1 supena kašika ulja,
1 supena kašika brašna,
1 supena kašika šećera,
1 litar vode,
1/2 litre kuvanog paradajza,
1 paprika,
1 kašičica začina (začin C, vegeta i sl.),
seckan peršunov list,
po želji rezanci ili sojine ljuspice.
Posna pita sa pečurkama na vodi
Sastojci za posnu pitu sa pečurkama na vodi:
pakovanje šampinjona,
1/2 glavice luka,
1/4 praziluka,
1 šolja mlevenog paradajza,
kore za pitu,
so,
biber,
mešavina začina,
origano,
voda.