Sastojak: peršun
Posni slatki kupus
Sastojci za posni slatki kupus:
1 glavica svežeg kupusa,
2 glavice crnog luka,
2 čena belog luka,
1 šargarepa,
aleva paprika,
peršun,
vegeta,
biber,
so,
ulje,
brašno.
Posno predjelo od šargarepe
Sastojci za posno predjelo od šargarepe:
8 šargarepa,
glavica crvenog luka,
kašika ulja od oraha ili kikirija,
2 kašike suvog grožđa,
1 kašika mlevenih oraha,
sok jednog limuna,
1 kašika sitno iseckanog peršuna,
1 kašika sitno iseckane mirođije,
prstohvat karija,
1 kašičica soli,
1/4 kašičice bibera.
Riba sa pečurkama i limunom
Sastojci za ribu sa pečurkama i limunom:
4 fileta ribe po izboru,
svaki od po 120 g,
350 g šampinjona,
glavica luka,
čen belog luka,
limun,
veza peršuna,
3 kašike suvog belog vina,
3 kašike maslinovog ulja,
so,
biber.
Bakalar sa pireom od krompira
Sastojci za bakalar sa pireom od krompira:
500 g bakalara,
1/2 maslinovog ulja,
mleveni biber,
500 g krompira,
peršunovo lišće,
so.
Posna čorba od krompira i pečuraka
Sastojci za posnu čorbu od krompira i pečuraka:
600 g krompira,
400 g šampinjona,
veća glavica crnog luka,
struk praziluka,
1 šargarepa,
začin od povrća,
so,
biber,
peršun,
lovorov list,
kašika brašna ili gustina.
Posna musaka od pirinča i šampinjona
Sastojci za posnu musaku od pirinča i šampinjona:
150 g pirinča,
300 g šampinjona,
2 glavice crnog luka,
2 čena belog luka,
1 kašika peršunovog lista,
1 kašika sveže iseckane mirođije,
1 kašika karija,
1 kašika brašna,
1 kašika suvih začina,
ulje, so i biber po ukusu.
Posne pljeskavice od pirinča i pire krompira
Sastojci za posne pljeskavice od pirinča i pire krompira:
1 šolja (2,5 dl) kuvanog pirinča,
1 šolja pire krompira,
150 g crnog luka,
2 čena belog luka,
1 kašika svežeg iseckanog peršuna,
3 kašike prezli,
so i biber po ukusu,
ulje.
Rižoto sa povrćem i tunom
Sastojci za rižoto sa povrćem i tunom:
400 g pirinča,
1 špargla,
50 g graška,
50 g brokolija,
5 malih kiselih kukuruza u konzervi,
50 g margarina,
100 g crnog luka,
4 čena belog luka,
50 g tune,
2 dl belog vina,
2 grančice peršuna,
0,5 dl maslinovog ulja,
so i biber po ukusu.
Posna sarma
Sastojci za posnu sarmu:
2-3 glavice kiselog kupusa,
1 kg pirinča,
1 kg crnog luka,
3-4 šargarepe,
jedna bela zelen,
jedan koren peršuna,
3-4 čena belog luka,
5-6 listova lovora,
mleveni biber,
ulje,
so.
Mladi grašak na vodi
Sastojci za mladi grašak na vodi:
1 kg mladog graška,
2 l vode,
2 glavice crnog luka,
2 šargarepe,
2 kašike začina,
1 veza mirođije i peršuna,
4 češnja belog luka,
2 kašike brašna,
so.