Sastojak: so
Posni kolač sa kokosom i višnjama
Sastojci za posni kolač sa kokosom i višnjama:
200 g brašna,
100 g kokosovog brašna,
200 g šećera,
1 kesica praška za pecivo,
200 ml biljnog mleka (kokosovo, bademovo, sojino),
100 ml ulja,
200 g višanja (mogu biti sveže ili smrznute, odmrznute),
1 kašičica vanilinog šećera,
prstohvat soli.
Posna pita sa tikvicama
Sastojci za posnu pitu sa tikvicama:
500 g tikvica, narendanih,
1 veći crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 šolja kukuruznog brašna,
1 šolja pšeničnog brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
1 šolja biljnog mleka (sojino, bademovo ili drugo),
1/4 šolje ulja,
1 kašičica soli,
biber po ukusu,
sveži peršun ili mirođija, sitno iseckani (po želji).
Posni banana hleb
Sastojci za posni banana hleb:
3 zrele banane,
1/3 šolje kokosovog ulja (otopljenog),
1/2 šolje smeđeg šećera,
1/2 šolje biljnog mleka (sojino, bademovo ili drugo),
1 kašičica ekstrakta vanile,
šolja i po brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
1/2 kašičice sode bikarbone,
1/2 kašičice soli,
1/2 kašičice cimeta,
1/4 šolje seckanih oraha ili čokolade (po želji).
Posna boranija sa krompirom
Sastojci za posnu boraniju sa krompirom:
500 g boranije,
3 krompira, oguljena i isečena na kocke,
1 luk, sitno iseckan,
2 šargarepe, isečene na kolutove,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 paradajza, oljuštena i iseckana (ili 200 ml paradajz sosa),
1 kašičica aleve paprike,
2 kašike ulja,
so i biber po ukusu,
1 litar povrćnog bujona,
sveži peršun za ukrašavanje.
Posni rižoto sa bundevom
Sastojci za posni rižoto sa bundevom:
300 g bundeve,
200 g pirinča za rižoto,
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
1 litar povrćnog bujona,
100 ml belog vina,
2 kašike maslinovog ulja,
2 kašike veganskog parmezana,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju.
Posna supa od celera
Sastojci za posnu supu od celera:
1 velika glavica celera (oko 500 g),
2 srednje šargarepe,
1 srednji krompir,
1 glavica crnog luka,
2 češnja belog luka,
1 l povrćnog bujona,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posni rižoto sa bukovačom
Sastojci za posni rižoto sa bukovačom:
250 g bukovača,
200 g pirinča za rižoto,
1 srednja glavica crnog luka,
2 češnja belog luka,
1 šargarepa,
1 l povrćnog bujona,
100 ml belog vina (opciono),
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju.
Posni kolač sa makom i orasima
Sastojci za posni kolač sa makom i orasima:
250 g brašna,
200 g šećera,
1 kesica praška za pecivo,
100 g mlevenog maka,
100 g mlevenih oraha,
200 ml biljnog mleka (sojino, bademovo ili drugo),
100 ml biljnog ulja,
1 kašika ekstrakta vanile,
prstohvat soli.
Posni ražnjići od bukovače
Sastojci za posne ražnjiće od bukovače:
500 g bukovača,
2-3 kašike maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
sok od jednog limuna,
so i biber po ukusu,
sveže bilje (timijan ili ruzmarin) po želji.
Posne špagete sa tunjevinom i kukuruzom
Sastojci za posne špagete sa tunjevinom i kukuruzom:
300 g posnih špageta,
200 g tunjevine iz konzerve (u vodi ili ulju),
1 konzerva kukuruza (oko 200 g),
100 g posnog majoneza,
2 kašike maslinovog ulja,
1 čen belog luka (sitno seckan),
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.