Posni rižoto sa bukovačom

422
- Advertisement -

Posni rižoto sa bukovačom

Advertisements

Sastojci za posni rižoto sa bukovačom:

  • 250 g bukovača,
  • 200 g pirinča za rižoto,
  • 1 srednja glavica crnog luka,
  • 2 češnja belog luka,
  • 1 šargarepa,
  • 1 l povrćnog bujona,
  • 100 ml belog vina (opciono),
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • so i biber po ukusu,
  • sveži peršun za dekoraciju.

Posni rižoto sa bukovačom se priprema na sledeći način:

  1. U šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi.
  2. Sitno iseckajte crni i beli luk, a šargarepu narendajte. Dodajte ih u šerpu i dinstajte dok ne postanu mekani.
  3. Dodajte iseckane bukovače i nastavite dinstanje dok gljive ne puste vodu i omekšaju.
  4. Dodajte pirinač i mešajte nekoliko minuta dok ne postane proziran.
  5. Po želji, dolijte belo vino i mešajte dok ne ispari.
  6. Postepeno dolivajte povrćni bujon, kutlaču po kutlaču, mešajući kontinuirano. Dodajte novu kutlaču bujona tek kada prethodna ispari. Nastavite ovaj proces dok pirinač ne bude delimično kuvan, oko 18-20 minuta.
  7. Posolite i pobiberite po ukusu.
  8. Kada je rižoto gotov, sklonite ga sa vatre i ostavite da odstoji par minuta.
  9. Poslužite posuto svežim seckanim peršunom.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Posni rižoto sa bukovačom
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -