- Advertisement -
Sastojci za posni rižoto sa bukovačom:
- 250 g bukovača,
- 200 g pirinča za rižoto,
- 1 srednja glavica crnog luka,
- 2 češnja belog luka,
- 1 šargarepa,
- 1 l povrćnog bujona,
- 100 ml belog vina (opciono),
- 2 kašike maslinovog ulja,
- so i biber po ukusu,
- sveži peršun za dekoraciju.
Posni rižoto sa bukovačom se priprema na sledeći način:
- U šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi.
- Sitno iseckajte crni i beli luk, a šargarepu narendajte. Dodajte ih u šerpu i dinstajte dok ne postanu mekani.
- Dodajte iseckane bukovače i nastavite dinstanje dok gljive ne puste vodu i omekšaju.
- Dodajte pirinač i mešajte nekoliko minuta dok ne postane proziran.
- Po želji, dolijte belo vino i mešajte dok ne ispari.
- Postepeno dolivajte povrćni bujon, kutlaču po kutlaču, mešajući kontinuirano. Dodajte novu kutlaču bujona tek kada prethodna ispari. Nastavite ovaj proces dok pirinač ne bude delimično kuvan, oko 18-20 minuta.
- Posolite i pobiberite po ukusu.
- Kada je rižoto gotov, sklonite ga sa vatre i ostavite da odstoji par minuta.
- Poslužite posuto svežim seckanim peršunom.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Posni rižoto sa bukovačom
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -