Sastojak: so
Posni paprikaš od svežih pečuraka
Sastojci za posni paprikaš od svežih pečuraka:
1/2 kg pečuraka,
60-80 g ulja,
1 veća glavica crnog luka,
so,
aleva paprika,
malo brašna,
beli biber.
Posna alaska čorba
Sastojci za posnu alasku čorbu:
2 kg razne sitne ribe (šaran, štuka, smuđ, som...),
4 glavice crnog luka,
peršun,
celer,
lovorov list,
beli biber u zrnu,
2-3 crvene paprike,
so.
Posne lazanje sa bakalarom i šampinjonima
Sastojci za posne lazanje sa bakalarom i šampinjonima:
250 g posnih kora za lazanje od spanaća (ukoliko ne nadjete, mogu i deblje kore za gibanicu),
150 g bakalara,
250 g šampinjona,
1 kiseli krastavac,
1 crvena paprika,
celerov list,
4 kašike maslinovog ulja,
1 dl belog vermuta,
sos od paradajza,
2 kašike brašna,
šolja vode,
kašika ulja,
10 g margarina,
kari,
šafran,
so,
biber.
Riba u vinu
Sastojci za ribu u vinu:
1 kg ribe,
so,
ulje,
limun,
2 čaše belog vina.
Posni pasulj sa haringom ili sardelom
Sastojci za posni pasulj sa haringom ili sardelom:
500 g pasulja,
5 glavica iseckanog crnog luka,
riba očišćena od kostiju,
vinsko sirće,
ulje,
biber
so.
Šaran na seljački način
Sastojci za šarana na seljački način:
2 šarana,
so,
aleva paprika,
začin od bilja,
brašno,
ulje.
Plavi patlidžan sa pečurkama
Sastojci za plavi patlidžan sa pečurkama:
4 plava patlidžana,
400 g šampinjona,
beli luk,
čaša belog vina,
ulje,
so,
biber,
peršun,
2 kašike paradajz pirea.
Posne šnicle od krompira
Sastojci za posne šnicle od krompira:
1 kg krompira,
1 veća glavica crnog luka,
200 g brašna,
komad margarina,
ulje,
so,
prašak za pecivo.
Posna salata od artičoka
Sastojci za posnu salatu od artičoka:
200 g artičoka,
200 g mariniranih pečurki,
1 praziluk,
200 g zelenih i crnih maslina,
200 g šargarepe,
6 kašika ulja,
sok od 2 limuna,
biber,
so.
Hilandarski pindžur
Sastojci za hilandarski pindžur:
10 većih crvenih paprika,
1 plavi patlidžan,
1 paradajz,
1 krastavac,
veza zeleni (peršun, celer),
sok od 1 limuna,
5 kašika maslinovog ulja,
biber, so.