Toskanska čorba

Toskanska čorba

Advertisement

Sastojci za toskansku čorbu:

  • 100 g sitnog crnog pasulja,
  • grančica žalfije,
  • 2 čena belog luka,
  • 0,8 dl maslinovog ulja,
  • 2 manje glavice luka,
  • koren celera,
  • 2 šargarepe,
  • 2 krompira,
  • 100 g šampinjona,
  • pola glavice kupusa,
  • 150 g tikvica,
  • strugana kora limuna,
  • pola veze peršuna,
  • grančica majčine dušice,
  • komadić svežeg đumbira,
  • 4 kriške domaćeg hleba,
  • so.

Toskanska čorba se priprema na sledeći način:

  1. Veče pre pripreme ove čorbe potopite pasulj u hladnu vodu, ujutro ga ocedite, prelijte sa 2 l blago posoljene vode, dodajte žalfiju i čenove belog luka i kuvajte 90 minuta.
  2. Pola sata pre kraja kuvanja pasulja, u većem tiganju propržite na vrelom ulju jedan seckani luk.
  3. Dodajte preostali luk i na kockice, odnosno kolutiće isečene šargarepe, krompir, šampinjone, tikvice i kupus.
  4. Pospite struganom limunovom korom, seckanim peršunom i celim listićima majčine dušice, promešajte, poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta.
  5. Čim pasulj omekša, jedan deo ocedite i propasirajte, pa dobijeni pire pomešajte sa dinstanim povrćem.
  6. Posolite, dodajte malo struganog đumbira i kuvajte na sasvim niskoj temperaturi još 90 minuta.
  7. Na kraju stavite preostali pasulj i malo čorbe u kojoj se kuvao, promešajte, rasporedite u činije za serviranje, sačekajte 10 minuta, u svaku činiju sipajte kap-dve maslinovog ulja i servirajte sa domaćim hlebom.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Toskanska čorba
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
51star1star1star1star1star Na osnovu 2 ocena(e)

Pin It on Pinterest

Shares