Paprike i patlidžane ispecite na roštilju ili u rerni, oljuštite ih, paprike očistite od semenki i sve isecite na šnite.
Paradajz oljuštite i sameljite, a feferone sitno iseckajte kao i beli luk, pa pomešajte sa uljem, sirćetom, solju, šećerom i polovinom belog luka, kuvajte u velikoj šerpi na nižoj temperaturi dok se smesa ne zgusne, a zatim dodajte patlidžane, papriku i peršun, pa kuvajte još oko 40 minuta da se smesa sjedini.
Probajte da vidite da li je potrebno još soli ili sirćeta.
Ajvar sipajte u čiste, zagrejane tegle, zatvorite ih i ostavite u toploj rerni ili zamotajte u krpe dok se potpuno ne ohlade.
Sastojci za posne kakao krofne:
200 g brašna,
200 g šećera,
150 g margarina,
200 g oljuštenih badema,
kesica kakaoa,
kašika ruma.
Za fil:
150 g margarina,
150 g šećera,
kašika kakaoa.
Za glazuru:
2 štangle čokolade za kuvanje,
50 g margarina.