Pikantni ajvar

pikantni ajvar

Advertisement

Sastojci za pikantni ajvar:

  • 5 kg crvene paprike,
  • 2,5 kg patlidžana,
  • 12 čenova belog luka,
  • 2,5 kg mesnatog paradajza,
  • 3 dl ulja,
  • 2,5 dl vinskog sirćeta,
  • 3 feferone,
  • 40 g soli,
  • 20 g suvih začina,
  • 80 g šećera,
  • 2 kašike peršuna.

Pikantni ajvar se priprema na sledeći način:

  1. Paprike i patlidžane ispecite na roštilju ili u rerni, oljuštite ih, paprike očistite od semenki i sve isecite na šnite.
  2. Paradajz oljuštite i sameljite, a feferone sitno iseckajte kao i beli luk, pa pomešajte sa uljem, sirćetom, solju, šećerom i polovinom belog luka, kuvajte u velikoj šerpi na nižoj temperaturi dok se smesa ne zgusne, a zatim dodajte patlidžane, papriku i peršun, pa kuvajte još oko 40 minuta da se smesa sjedini.
  3. Probajte da vidite da li je potrebno još soli ili sirćeta.
  4. Ajvar sipajte u čiste, zagrejane tegle, zatvorite ih i ostavite u toploj rerni ili zamotajte u krpe dok se potpuno ne ohlade.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Pikantni ajvar
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
51star1star1star1star1star Na osnovu 4 ocena(e)

Pin It on Pinterest

Shares