Posni gulaš od leblebija se priprema na sledeći način:
Veče pre pripreme gulaša, sirove leblebije stavite u šerpu i prelijte sa hladnom vodom, ostavite tokom noći da nabubre. Što su duže leblebije u vodi to se više skraćuje vreme kuvanja.
Nabubrele leblebije staviti u cedilo i dobro isprati hladnom vodom.
Šargarepu oprati, oljuštiti i iseći na tanke kolutove.
Krompir oprati oljuštiti i iseći na sitne kockice.
Crveni luk oljuštiti i sitno iseckati.
U šerpi zagrejati malo maslinovog ulja.
Na ulju propržiti iseckani luk, šargarepu i krompir oko 5 minuta.
Dodati opranu i isceđenu leblebiju, so, biber, malo soda bikarbone (u bobičasto povrće uvek dodajem malo soda bikarbone da se brže skuva, a sa druge strane da se lakše vari i da ne nadima).
Zatim dodatii 500 ml vode i sve ostale začine.
Kuvati na srednjoj vatri da krčka oko 30-40 minuta, dok leblebije ne omekšaju (ne smeju se raspasti).
Nakon 20 minuta kuvanja dodala sam još 150ml vode.
Kada su leblebije kuvane, u šoljici razmutiti škrobno brašno sa 2 kašike vode i dodati u gulaš i još kratko prokuvati.
Količina vode i škrobnog brašna je prizvoljna zavisno da li volite gušći ili ređi gulaš.
Sastojci za sardine na dalmatinski način:500g sardina,2 limuna,vezica peršuna,origano,so,čen belog luka,margarin,ulje.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više