Posni gulaš od leblebija

858
- Advertisement -

Posni gulaš od leblebija

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Sastojci za posni gulaš od leblebija:

  • 100g sirove leblebije,
  • 100g šargarepe,
  • 100g krompira,
  • 50g crvenog luka,
  • malo maslinovog ulja,
  • malo mlevenog muškatnog oraščića,
  • malo mešavine mediteranskog začinskog bilja,
  • malo đumbira u prahu,
  • malo kandiranog đumbira,
  • malo kurkume u prahu,
  • malo soli,
  • malo soda bikarbone,
  • malo bibera mlevenog,
  • oko 650ml vode,
  • 1 kašičica skrobnog brašna.

Posni gulaš od leblebija se priprema na sledeći način:

  1. Veče pre pripreme gulaša, sirove leblebije stavite u šerpu i prelijte sa hladnom vodom, ostavite tokom noći da nabubre. Što su duže leblebije u vodi to se više skraćuje vreme kuvanja.
  2. Nabubrele leblebije staviti u cedilo i dobro isprati hladnom vodom.
  3. Šargarepu oprati, oljuštiti i iseći na tanke kolutove.
  4. Krompir oprati oljuštiti i iseći na sitne kockice.
  5. Crveni luk oljuštiti i sitno iseckati.
  6. U šerpi zagrejati malo maslinovog ulja.
  7. Na ulju propržiti iseckani luk, šargarepu i krompir oko 5 minuta.
  8. Dodati opranu i isceđenu leblebiju, so, biber, malo soda bikarbone (u bobičasto povrće uvek dodajem malo soda bikarbone da se brže skuva, a sa druge strane da se lakše vari i da ne nadima).
  9. Zatim dodatii 500 ml vode i sve ostale začine.
  10. Kuvati na srednjoj vatri da krčka oko 30-40 minuta, dok leblebije ne omekšaju (ne smeju se raspasti).
  11. Nakon 20 minuta kuvanja dodala sam još 150ml vode.
  12. Kada su leblebije kuvane, u šoljici razmutiti škrobno brašno sa 2 kašike vode i dodati u gulaš i još kratko prokuvati.
  13. Količina vode i škrobnog brašna je prizvoljna zavisno da li volite gušći ili ređi gulaš.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Posni gulaš od leblebija
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
- Advertisement -