- Advertisement -
Sastojci za posni gulaš od leblebija:
- 100g sirove leblebije,
- 100g šargarepe,
- 100g krompira,
- 50g crvenog luka,
- malo maslinovog ulja,
- malo mlevenog muškatnog oraščića,
- malo mešavine mediteranskog začinskog bilja,
- malo đumbira u prahu,
- malo kandiranog đumbira,
- malo kurkume u prahu,
- malo soli,
- malo soda bikarbone,
- malo bibera mlevenog,
- oko 650ml vode,
- 1 kašičica skrobnog brašna.
Posni gulaš od leblebija se priprema na sledeći način:
- Veče pre pripreme gulaša, sirove leblebije stavite u šerpu i prelijte sa hladnom vodom, ostavite tokom noći da nabubre. Što su duže leblebije u vodi to se više skraćuje vreme kuvanja.
- Nabubrele leblebije staviti u cedilo i dobro isprati hladnom vodom.
- Šargarepu oprati, oljuštiti i iseći na tanke kolutove.
- Krompir oprati oljuštiti i iseći na sitne kockice.
- Crveni luk oljuštiti i sitno iseckati.
- U šerpi zagrejati malo maslinovog ulja.
- Na ulju propržiti iseckani luk, šargarepu i krompir oko 5 minuta.
- Dodati opranu i isceđenu leblebiju, so, biber, malo soda bikarbone (u bobičasto povrće uvek dodajem malo soda bikarbone da se brže skuva, a sa druge strane da se lakše vari i da ne nadima).
- Zatim dodatii 500 ml vode i sve ostale začine.
- Kuvati na srednjoj vatri da krčka oko 30-40 minuta, dok leblebije ne omekšaju (ne smeju se raspasti).
- Nakon 20 minuta kuvanja dodala sam još 150ml vode.
- Kada su leblebije kuvane, u šoljici razmutiti škrobno brašno sa 2 kašike vode i dodati u gulaš i još kratko prokuvati.
- Količina vode i škrobnog brašna je prizvoljna zavisno da li volite gušći ili ređi gulaš.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Posni gulaš od leblebija
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -