- Advertisement -
Sastojci za posnu pitu sa prokeljom i susamom:
Testo:
- 2 šolje integralnog brašna,
- 1/2 šolje maslinovog ulja,
- 1/2 šolje tople vode,
- 1 kašičica sirćeta,
- prstohvat soli.
Fil:
- 500g svežeg prokelja,
- 1 crni luk,
- 2 čena belog luka,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- so i biber po ukusu,
- 2 kašike susama.
Posna pita sa prokeljom i susamom se priprema na sledeći način:
- U velikoj posudi pomešajte integralno brašno i so. Dodajte maslinovo ulje, toplu vodu i sirće. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji 15-20 minuta.
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte crni luk i beli luk te pržite dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckan prokelj i dinstajte dok ne omekša. Dodajte so i biber po ukusu. Ostavite fil sa strane da se ohladi.
- Podelite testo na dva dela. Na pobrašnjenoj površini razvijte jedan deo testa u veličinu pleha u koji ćete peći pitu.
- Stavite razvijeno testo u pleh za pečenje. Na njega rasporedite ohlađeni fil od prokelja. Zatim razvijte drugi deo testa i prekrijte fil. Prstima pritisnite ivice testa kako biste zatvorili pitu.
- Pospite površinu pite susamom.
- Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta ili dok pita ne dobije zlatno smeđu boju.
- Izvadite pitu iz rerne, ostavite je da se malo ohladi, a zatim je isecite na komade i poslužite.
OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Posna pita sa prokeljom i susamom
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -