Posna slana bajadera
Sastojci za posnu slanu bajaderu: 800g posnog kačkavalja, 200g margarina, 50g prezli, 100g pečenog susama, 200g šampinjona, 2 kašike ulja, so, 1 manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 kisela krastavčića, 1/2 kašićice aleve paprike, 1 kašika seckanog peršuna, po potrebi belo vino.
Posni rolat sa pečenim paprikama
Sastojci za posni rolat sa pečenim paprikama: 250g kora za pitu, 200g pirinača, 5 pečenih crvenih paprika, 200g mariniranih šampinjona, 250g posnog sira, 100ml kečapa, ulje, začini po želji.
Punjeni šampinjoni
Sastojci za punjene šampinjone:
1 kg šampinjona,
5 kašika sirćeta,
100 g kukuruza šećerca,
100 g graška,
100 g sitno seckane šargarepe,
100 g pirinča,
1 veza peršuna,
1 glavica crnog luka,
5 kašika ulja.
Posna pašteta od oraha sa maslinama
Sastojci za posnu paštetu od oraha:
200 g mlevenih oraha,
3 glavice crnog luka sitno iseckane,
3 supene kašike maslina sitno seckanih (20-25 kom),
so,
1 supena kašika ulja,
2 supene kašike pirea (soka) od paradajza.
Posna kaša sa pirinčanim mlekom na vodi
Sastojci za posnu kašu sa pirinčanim mlekom:
6 kašika ovsenih pahuljica,
500 ml pirinčanog mleka,
3 zrele banane,
100 g mlevenih ili seckanih oraha,
2 kašike šećera,
2 kašike meda,
1 kašičica cimeta.
Začinjeni krompir iz rerne
Sastojci za začinjeni krompir iz rerne:
800 g krompira,
2 čena belog luka,
3 kašike maslinovog ulja,
2 grančice ruzmarina,
so,
biber.
Tunjevina sa celerom
Sastojci za tunjevinu sa celerom:
4 stabljike celera,
konzerva tunjevine u ulju (oko 300 g),
2 kašike kapara,
2 čena belog luka,
2 kašike posnog majoneza,
hladno ceđeno maslinovo ulje,
so,
biber.
Pikantne tikvice
Sastojci za pikantne tikvice:
3-4 tikvice srednje veličine,
brašno i malo aleve paprike,
2-3 čena belog luka,
1 veza peršuna,
šoljica ulja,
2 kašike sirćeta,
origano,
so.
Tahini (tan) sos
Sastojci za tahini sos:
100 g susama,
1 dl hladno ceđenog susamovog ulja (može i hladno ceđeno suncokretovo ulje).
Posna slana torta
Sastojci za posnu slanu tortu:
šolja heljdinog brašna,
šolja ječmenog brašna,
prašak za pecivo,
so,
kisela voda,
ajvar,
šunka od tune,
biljni kačkavalj.