Posna pita lučara
Sastojci za posnu pitu lučaru:
750 g kora za gibanicu,
5 strukova praziluka srednje veličine,
1 šolja pirinča,
1 šolja ulja,
1 šolja kisele vode,
vegeta,
biber,
susam,
so.
Domaća posna baklava
Sastojci za domaću posnu baklavu:
500 g tankih kora,
150 g mlevenih oraha,
200 g šećera,
150 g suvog grožđa,
prezle.
Za preliv:
600 g šećera,
3 dl vode.
Posna pita od povrća
Sastojci za posnu pitu od povrća:
500 g krompira,
500 g šargarepe,
500 g belog kupusa,
500 g spanaća,
500 g kora za pitu,
seckane pečurke,
200 g sojinih pahuljica,
200 g crnog luka,
250 g margarina,
biber,
so,
ulje.
Češka posna štrudla
Sastojci za češku posnu štrudlu:
250 g margarina,
3 kašike voćnog sirćeta,
250 g brašna.
Za fil:
4 strugane jabuke,
50 g suvog grožđa,
šolja mlevenih oraha,
cimet,
šećer po ukusu.
Posna tanjir pita sa višnjama
Sastojci za posnu pitu sa višnjama:
Za biskvit:
2 šolje brašna (šolja od 2 dl),
1 šolja narendanog biljnog margarina,
1 dl mlake vode,
malo soli.
Za nadev:
500 g očišćenih višanja,
1/2 šolje šećera,
1/2 limuna (sok i kora),
2 kašike brašna,
prah šećer,
komadić margarina.
Posna grbava pita
Sastojci za posnu grbavu pitu:
Za testo:
500-600 g brašna,
2 kašike ulja,
pola kvasca,
200 ml vode,
100 g seckanih oraha.
Za fil:
3–4 glavice crnog luka,
150 g seckanih oraha,
biber,
ljuta tucana paprika,
so po potrebi.
Posna pita sa pečurkama
Sastojci za posnu pitu sa pečurkama:
300 g šampinjona,
crni luk,
so,
biber,
malo izmrvljenog bosiljka,
1/2 kg tankih kora,
ulje.
Posna gibanica sa kiselim kupusom
Sastojci za posnu gibanicu sa kiselim kupusom:
800 g kora za gibanicu,
1 kg kiselog kupusa,
1 šolja ulja,
1 šolja kisele vode,
biber.
Posna pita sa orasima i cimetom
Sastojci za posnu pitu sa orasima i cimetom:
500 g kora za pitu,
400 g oraha,
100 g prezli,
5 kašika šećera,
kesica cimeta,
kora od jedne pomorandže.
Posna pita sa medom i bademima
Sastojci za posnu pitu sa medom i bademima:
500 g brašna,
čaša ulja,
300 g mlevenih badema,
100 g šećera,
250 g meda,
sok od limuna.