Posni kolači

Posni kolačiPosni kolači – recepti je zbirka svih recepata za posne kolače na sajtu posnajela.rs koja će vam pomoći da napravite bilo koji posni kolač za vreme posta, ali i svim drugim danima.

Posni kolači su ukusni i zdravi kolači koji se prave bez upotrebe mleka, jaja i drugih namirnica životinjskog porekla. Ovi kolači su idealni za vegane, vegetarijance ili za ljude koji paze na ishranu i žele da unose manje kalorija.

Ovi kolači mogu biti jednako ukusni kao i oni koji se prave sa mlekom i jajima, ako se koriste prave namirnice i pravi recepti. Na primer, banane su odlična zamena za jaja u kolačima jer daju potrebnu vlagu i vezuju sastojke zajedno. Kokosovo mleko se često koristi umesto mleka i daje kolačima bogat i kremast ukus.

Osim toga, posni kolači mogu biti i zdraviji od običnih kolača jer se često koriste zdravije alternative za šećer i brašno. Med, javorov sirup, agava sirup ili kokosov šećer su odlične zamene za beli šećer i daju kolačima prirodan i blag ukus.

Kokosovo brašno, bademovo brašno ili integralno brašno se često koriste umesto belog brašna. To čini kolače bogatijim vlaknima i hranljivijim.

Posni kolači su takođe idealni za osobe koje pate od alergija ili intolerancije na mleko i jaja. Mnogi ljudi ne mogu da konzumiraju ove namirnice zbog njihovog negativnog uticaja na organizam.  Posni kolači su izvrsna alternativa koja se lako priprema i ne zahteva posebne veštine u kuhinji.

U svakom slučaju, posni kolači su sjajan način da uživate u slatkišima bez osećaja krivice. Sa širokim izborom ukusnih recepata dostupnih na internetu, lako je pronaći omiljeni posni kolač koji će zadovoljiti vaš apetit. I to bez obzira na vaše prehrambene navike ili restrikcije.

posni kolacici sa pomorandzom recept

Posni kolačići sa pomorandžom

Sastojci za posne kolačiće sa pomorandžom: 100 g mlevenih lešnika, 40 g kandirane kore od pomorandže, 175 g posnog margarina, kašičica rendane pomorandžine kore, 100 g šećera u prahu, banana, 300 g brašna. Za punjenje: 100 g marmelade, 20 ml likera od naranndže. Za glazuru: 100 g posne čokolade, kašika ulja, kockice kandirane pomorandže za dekoraciju.
Posno medeno srce sa marcipanom recept

Posno medeno srce sa marcipanom

Sastojci za posno medeno srce sa marcipanom: 250 g meda, 100 g mlevenih lešnika, 300 g brašna, kašičica praška za pecivo, 100 g mlevenih oraha, 125 g šećera, 100 g marcipana, 2 kašike ruma, prstohvat kardamoma, kašika espreso kafe, 300 g posne čokolade, šarena šećerna srca za ukrašavanje.
Energetske pločice

Posne energetske pločice

Sastojci za Energetske pločice: 200 g urmi, 100 g ovsenih pahuljica, 50 g lešnika, 50 g badema, 50 g oraha, 30 g kandiranih brusnica, prstohvat soli, 2 kašike vode.
svetogorski kolač recept

Svetogorski kolač

Sastojci za svetogorski kolač: 6 kašika džema, 10 kašika šećera, 1 kesica cimeta, kora od 1 limuna i sok od jedne pomorandže + 1 pomorandža, 1 kašika praška za pecivo, 500 g brašna, 1/4 l mlake vode, 1 šaka seckanih oraha, šaka ili dve suvog grožđa, džem od kajsije, 150 g posne čokolade za kuvanje.
Posne štanglice sa kokosom i suvim šljivama recept

Posne štanglice sa kokosom i suvim šljivama

Sastojci za posne štanglice sa kokosom i suvim šljivama: 1 oblanda. Za crni deo: 600 g suvih šljiva, 1 dl vode, 125 g posnog margarina, 200 g posne čokolade, 100 g posnog mlevenog keksa. Za beli deo: 200 g šećera, 2 dl vode, 125 g posnog margarina, 250 g kokosa. Preliv od čokolade: 100 g posne čokolade, 4 kašike ulja.
recept za posne zvezdice

Posne zvezdice

Sastojci za posne zvezdice: 250 g šećera, malo strugane kore od limuna, 250 g brašna, ulje.
kikiriki-bajadera

Kikiriki bajadera

Sastojci za Kikiriki bajaderu: 300 g šećera, 2 dl vode, 200 g margarina, 300 g mlevenog kikirikija bez soli, 300 g mlevenog keksa, 50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa. Za preliv: 150 g čokolade, malo ulja.
Kokos fantazija

Posna kokos fantazija

Sastojci za posnu kokos fantaziju: 1,8 dl kokosovog mleka + 0,6 dl za karamel, 250 g kokosovog brašna, 180 g brašna, 5 manjih zrelih banana, 60 g kukuruznog skrobnog brašna, 130 g običnog šećera, 250 g žutog šećera (za karamel), 1 kašičica rendane kore od limuna, 20 g posnog margarina.
Posne ruske kape recept

Posne ruske kape

Sastojci za posne ruske kape: Za jednu koru: 200 g brašna, 10 kašika šećera, 1 prašak za pecivo, 2 dl kisele vode, 0,5 dl ulja, 2 pune kašike kakao praha.
Posna lenja pita

Posna lenja pita na vodi

Sastojci za posnu lenju pitu na vodi: 2 šolje brašna, 2 šolje griza, 1 šolja šećera, 1 prašak za pecivo, šećer u prahu za posipanje. Za fil: 1,5 kg rendanih jabuka, 1 šolja šećera, 1 kafena kašičica cimeta, rendana kora 1 limuna, 1 vanil šećer.
- Advertisement -

Najčitaniji recepti

- Advertisement -