Sastojak: beli luk
Posna crvena salata
Sastojci za posnu crvenu salatu:
1 kg cvekle,
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja,
glavica crvenog luka,
2 čena belog luka,
so,
biber,
2-3 kašike balsamiko sirćeta,
2 kašike vlašca.
Posni šnite od sočiva i pečurki
Sastojci za posno šnite od sočiva i pečurki:
500 g sočiva,
375 g pečurki po želji,
250 g smrznutog kukuruza,
2 krompira,
2 šargarepe,
2 čena belog luka,
glavica crnog luka,
pola kašičice sušene majčine dušice,
pola veze peršuna,
kašika brašna,
ulje,
so,
biber.
Posna čorba sa krompirom
Sastojci za posnu čorbu sa krompirom:
1/2 kg krompira,
glavica crnog luka,
dve šargarepe,
jedan praziluk,
dva čena belog luka,
mleveni paradajz (paradajz pire),
suvo povrće,
vegeta,
so,
biber,
brašno,
voda.
Pljeskavice od ribe
Sastojci za pljeskavice od ribe:
1,5 kg ribe,
so,
biber,
lorber,
1 glavica crnog luka,
2-3 čena belog luka,
peršun,
prezla,
ulje,
brašno.
Zapečene sardele
Sastojci za zapečene sardele:
1,2 kg svežih sardela,
2 kašike kapra,
1 veza peršuna,
2 čena belog luka,
1 limun,
2 crvene paprike,
2 grančice majčine dušice,
500 g krompira,
ulje,
so,
biber.
Posna čorba od spanaća (zelja, blitve)
Sastojci za posnu čorbu od spanaća (zelja, blitve):
500 g spanaća (zelja, blitve),
2 kašike ulja,
glavica crnog luka,
kašika brašna,
sirće,
kašika začina od povrća,
kašičica aleve paprike,
3 čena belog luka.
Posna čorba od šampinjona sa belim vinom
Sastojci za posnu čorbu od šampinjona sa belim vinom:
250 g šampinjona,
2 kašike margarina,
1 manja glavica crnog luka,
kašika brašna,
2 dl belog vina,
1 čen belog luka,
so,
biber,
peršunov list.
Posne šnicle od povrća sa sojom
Sastojci za posne šnicle od povrća sa sojom:
250 g sojinih ljuspica,
2 krompira,
1 šargarepa,
1 glavica crnog luka,
80 g brašna,
50 g margarina,
100 g prezli,
2 dl ulja,
1 čen belog luka,
malo muskantnog orašćića,
peršun,
biber,
so.
Marinirani smuđ
Sastojci za mariniranog smuđa:
4 fileta smuđa,
300 g pirinča,
400 g paradajza,
veća glavica luka,
4 kašike ulja,
50 g margarina,
veza peršuna,
50 ml belog vina,
dva-tri čena belog luka,
limun,
so,
biber.
Posna salata od tikvica
Sastojci za posnu salatu od tikvica:
1 kg tikvica,
šargarepa,
glavica crvenog luka,
čen belog luka,
kašika soka od limuna,
kašika maslinovog ulja,
morska so i biber po ukusu,
2 šake pečenog badema,
kašika svežeg iseckanog peršuna,
kašika svežeg iseckanog bosiljka.