Sastojak: crni luk
Najukusniji posni krompir
Sastojci za najukusniji posni krompir:
1/2 kg krompira,
1 glavica crnog luka,
2 kašičice aleve paprike,
20 g margarina,
vegeta,
biber,
ulje.
Posna palenta sa pečurkama
Sastojci za posnu palentu sa pečurkama:
160 g praziluka ili crnog luka,
650 g paradajza,
400 g svežih šampinjona,
200 g kuvanog paradajza,
15 g seckanog peršuna,
15 g seckanog lista celera,
200 g palente,
3-4 čena belog luka,
0,5 dl belog vina,
so,
bosiljak,
začini po ukusu.
Posne lazanje sa morskim plodovima
Sastojci za posne lazanje sa morskim plodovima:
250 g lazanja,
100 g margarina,
150 g biljnog sira,
glavica crnog luka,
4 kašike paradajz pirea,
400 g morskih plodova,
2 čena belog luka,
začinsko bilje,
laneno seme,
so,
biber.
Posni šnite od sočiva i pečurki
Sastojci za posno šnite od sočiva i pečurki:
500 g sočiva,
375 g pečurki po želji,
250 g smrznutog kukuruza,
2 krompira,
2 šargarepe,
2 čena belog luka,
glavica crnog luka,
pola kašičice sušene majčine dušice,
pola veze peršuna,
kašika brašna,
ulje,
so,
biber.
Riba punjena povrćem
Sastojci za ribu punjenu povrćem:
dve veće morske ili rečne ribe po želji (skuša, smuđ, pastrmka),
1 kg krompira,
300 g šargarepe,
250 g smrznutog graška,
2-3 manje glavice crnog luka,
2 čena belog luka,
3-4 kašike povrtnog bujona iz kocke,
veza peršuna,
3-4 kašike ulja,
limun,
biber,
so,
pomorandža.
Posna čorba sa krompirom
Sastojci za posnu čorbu sa krompirom:
1/2 kg krompira,
glavica crnog luka,
dve šargarepe,
jedan praziluk,
dva čena belog luka,
mleveni paradajz (paradajz pire),
suvo povrće,
vegeta,
so,
biber,
brašno,
voda.
Posna pita sa keljom
Sastojci za posnu pitu sa keljom:
500 g gotovih kora za pitu,
100 g crnog luka,
150 g pirinča,
500 g kelja,
100 ml ulja,
so,
biber,
suvi začin,
seckani peršun.
Pljeskavice od ribe
Sastojci za pljeskavice od ribe:
1,5 kg ribe,
so,
biber,
lorber,
1 glavica crnog luka,
2-3 čena belog luka,
peršun,
prezla,
ulje,
brašno.
Đuveč sa somovinom
Sastojci za đuveč sa somovinom:
750 g somovine,
1 dl ulja,
2 veće glavice crnog luka,
2 paprike iz turšije (ili sveže),
2 krompira,
kašičica soli,
biber,
šoljica pirinča,
1 paradajz,
peršunov list,
kašičica aleve paprike.
Posni umak od pečuraka i belog vina
Sastojci za posni umak od pečuraka i belog vina:
1/2 kg šampinjona,
šolja slatkog belog vina,
veza peršuna,
glavica crnog luka,
kašika ulja,
2 kašike brašna,
šoljica vode,
1/2 kašičice karija,
so.