Sastojak: krompir
Posne paprike s tunjevinom
Sastojci za posne paprike sa tunjevinom:
4 osrednje babure,
1 konzerva tunjevine,
2 zrela paradajza ili paradajz pire,
1 manji krompir,
sredina kriške hleba,
1 veća glavica crnog luka,
2-3 čena belog luka,
1/2 korena celera,
1/2 šoljice ulja,
so,
biber,
origano.
Posni paprikaš od kečige
Sastojci za posni paprikaš od kečige:
kečiga od 1 kg,
1 kg crnog luka,
kašika aleve paprike,
2-3 krompira,
čaša soka od paradajza,
1/2 čaše belog vina,
peršun,
ulje,
sirće,
so,
biber.
Posna supa od celera i krompira
Sastojci za posnu supu od celera i krompira:
šolja sitno seckanog celera,
1 krompir,
1/2 glavice crnog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
kašika brašna,
1/2 kašike aleve paprike,
biber,
so,
limunov sok,
začin od sušenog povrća.
Posne paprike punjene krompirom i pirinčem
Sastojci za posne paprike punjene krompirom:
10 paprika,
3 glavice crnog luka,
2 šargarepe,
ulje,
biber,
so,
4-5 krompira,
2 kašičice brašna,
šoljica pirinča,
2 kašike paradajz pirea,
aleva paprika.
Blitva sa barenim krompirom
Sastojci za blitvu sa barenim krompirom:
1 kg blitve,
1 kg krompira,
3-4 čena belog luka,
so,
jabukovo sirće.
Toskanska čorba
Sastojci za toskansku čorbu:
100 g sitnog crnog pasulja,
grančica žalfije,
2 čena belog luka,
0,8 dl maslinovog ulja,
2 manje glavice luka,
koren celera,
2 šargarepe,
2 krompira,
100 g šampinjona,
pola glavice kupusa,
150 g tikvica,
strugana kora limuna,
pola veze peršuna,
grančica majčine dušice,
komadić svežeg đumbira,
4 kriške domaćeg hleba,
so.
Amur sa povrćem
Sastojci za amur sa povrćem:
1 veći amur,
2 glavice crnog luka,
ulje,
4-5 krompira,
šaka graška,
šaka boranije,
2-3 paradajza,
2-3 paprike,
šolja slatkog kupusa iseckanog na rezance,
2-3 šargarepe.
Posna pita krompiruša
Sastojci za posnu pitu krompirušu:
800 g kora za pitu (gibanicu),
2 dl ulja,
3 glavice crnog luka,
1,5 kg krompira,
2 dl vode,
so,
biber.
Posne sarme sa ribom
Sastojci za posne sarme sa ribom:
veća glavica kiselog kupusa,
šaran od 1,5 do 2 kg,
veća šolja pirinča,
2-3 šargarepe,
2 glavice crnog luka,
2-3 čena belog luka,
veza zeleni,
koren celera,
kašika začina od povrća,
1 manji krompir,
list lorbera,
peršun,
brašno,
biber,
aleva paprika,
ulje,
so.
Posne šnicle od krompira
Sastojci za posne šnicle od krompira:
1 kg krompira,
1 veća glavica crnog luka,
200 g brašna,
komad margarina,
ulje,
so,
prašak za pecivo.