Sastojak: peršun
Posni falafel sa salatom od kelja
Sastojci za posni falafel sa salatom od kelja:
1 konzerva leblebija (400 g), oceđene i isprane,
1 mala crvena lukovica, sitno iseckana,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike svežeg peršuna, iseckanog,
1 kašika brašna,
1 kašika limunovog soka,
1 kašika kima u prahu,
1 kašika korijandera u prahu,
so i biber po ukusu,
maslinovo ulje za prženje.
Za salatu od kelja:
1 veća glavica kelja, iseckana,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašika limunovog soka,
pstohvat soli.
Posni punjeni batat povrćem i humusom
Sastojci za posni punjeni batat povrćem i humusom:
4 srednja batata,
1 šolja humusa,
1 crvena paprika, iseckana,
1/2 šolje kukuruza (može i iz konzerve),
1 crni luk, sitno iseckan,
1 tikvica, iseckana na kockice,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
prstohvat kima i mlevene paprike,
svež peršun za dekoraciju.
Posna supa od kelja i krompira
Sastojci za posnu supu od kelja i krompira:
300 g kelja,
3 srednja krompira, oljuštena i isečena na kockice,
1 šargarepa, isečena na kolutove,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1,5 l povrćnog bujona,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
prstohvat muskatnog oraščića,
svež peršun za dekoraciju.
Posne grilovane paprike sa povrćem
Sastojci za posne grilovane paprike sa povrćem:
4 crvene ili žute paprike,
1 tikvica, isečena na kolutove,
1 crveni luk, isečen na kolutove,
200 g šampinjona, presečenih na pola,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica balzamiko sirćeta,
1 kašičica suvog origana,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posna tunjevina sa humusom
Sastojci za posnu tunjevinu sa humusom:
100 g tunjevine,
3 kašike humusa,
1 mali crni luk, sitno iseckan,
2 kisela krastavčića, sitno iseckana,
4 parčeta dvopeka,
sok od pola limuna,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju (po želji).
Posno varivo od bundeve i pasulja
Sastojci za posno varivo od bundeve i pasulja:
400 g bundeve, oljuštene i iseckane na kockice,
1 konzerva kuvanog crnog pasulja (400 g), ispranog i oceđenog,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 šargarepa, iseckana,
1 kašika paradajz pirea,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica dimljene paprike,
1 litar povrćnog bujona,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posno varivo od slatkog krompira i spanaća
Sastojci za posno varivo od slatkog krompira i spanaća:
2 srednja slatka krompira, oljuštena i iseckana na kockice,
1 crni luk, sitno seckan,
2 čena belog luka, sitno seckana,
1 kašičica mlevene kurkume,
1 kašičica kumina,
1 konzerva kokosovog mleka (400 ml),
150 g svežeg spanaća,
500 ml povrćnog bujona,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
svež korijander ili peršun za dekoraciju.
Posni punjeni patlidžan sa sočivom i povrćem
Sastojci za posni punjeni patlidžan sa sočivom i povrćem:
2 srednja patlidžana,
100 g crvenog ili zelenog sočiva,
1 crveni luk, sitno seckan,
1 crvena paprika, sitno seckana,
1 šargarepa, sitno seckana,
2 čena belog luka, sitno seckana,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica mlevene paprike,
1/2 kašičice kumina (opciono),
200 ml paradajz pelata (ili svežeg paradajza),
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posna kinoa salata sa brusnicama i orasima
Sastojci za posnu kinou salatu sa brusnicama i orasima:
200 g kinoe,
50 g sušenih brusnica,
50 g seckanih oraha,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika limunovog soka,
so i biber po ukusu,
svež peršun (opciono).
Posna kremasta čorba od šargarepe i đumbira
Sastojci za posnu kremastu čorbu od šargarepe i đumbira:
500 g šargarepe, iseckane na kolutove,
1 srednji crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka,
1 kašičica svežeg narendanog đumbira (ili 1/2 kašičice sušenog),
1 kašika maslinovog ulja,
750 ml povrtnog bujona,
sok od 1/2 limuna,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju.