Grčki čajni keksići
Sastojci za grčke čajne keksiće:
2 dl ulja,
200 g šećera,
sok i strugana kora pomorandže,
0,5 dl konjaka,
kašičica i po sode bikarbone,
3 kašičice cimeta u prahu,
pola kašičice karanfilića u prahu,
kašičica anisa u prahu,
200 g mlevenih oraha,
500 g brašna.
Posna suva pita
Sastojci za posnu suvu pitu:
500 g tankih kora,
500 g mlevenih oraha,
150 g suvog grožđa,
500 g šećera,
malo ulja,
limun,
malo vode.
Posna salata sa azuki pasuljem
Sastojci za posnu salatu sa azuki pasuljem:
150g azuki pasulja,
450g kukuruza šećerca,
2 glavice crvenog luka,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
1 žuta paprika,
1/2 praziluka,
so, sirće, ulje, peršun.
Posni rižoto od ovasa
Sastojci za posni rižoto od ovasa:
1250 g ovasa,
vezica mladog luka ili praziluk,
2 rendane šargarepe,
komad rendanog celera,
paprika iseckana na kockice,
morska so,
ulje,
prstohvat mirođije,
2 kašike suncokreta,
2 kašike golice.
Posna proja sa spanaćem
Sastojci za posnu proju sa spanaćem:
2 šolje kukuruznog brašna,
1 šolja vode,
1 šolja spanaća,
1/2 crnog luka,
1 kašičica praška za pecivo,
so po ukusu.
Posna musaka od šampinjona na vodi
Sastojci za posnu musaku od šampinjona:
5 kropmira,
2 šargarepe,
pakovanje šampinjona,
3 češnja belog luka,
šaka pirinča,
pola ljute papričice,
so,
biber,
vočester sos,
maslinovo ulje, a može i na vodi.
Punjeni šampinjoni
Sastojci za punjene šampinjone:
1 kg šampinjona,
5 kašika sirćeta,
100 g kukuruza šećerca,
100 g graška,
100 g sitno seckane šargarepe,
100 g pirinča,
1 veza peršuna,
1 glavica crnog luka,
5 kašika ulja.
Posni slatki venčići
Sastojci za posne slatke venčiće:1 čaša mlake vode,4 kašike ulja,8 kašika brašna,1/2 kesice praška za pecivo,2 kašike šećera (umesto šećera u smesu možete staviti par kašika džema),1 kesica vanilin šećera.
Posna prolećna čorba
Sastojci za posnu prolećnu čorbu:1 mlada tikvica,1 manji praziluk,200g šampinjona,manja konzerva paradajz pelata,biber,suvi začin,malo peršuna.
Vegetarijanska čorba
Sastojci za vegetarijansku čorbu:
60 g pirinča,
2 kašike maslinovog ulja,
2 glavice crnog luka,
2 šargarepe,
800 ml vode,
200 ml pasiranog paradajza,
150 g kukuruza šećerca,
1 kašičica šećera
1 kašika iseckanog bosiljka.
Posne paprike s tunjevinom
Sastojci za posne paprike sa tunjevinom:
4 osrednje babure,
1 konzerva tunjevine,
2 zrela paradajza ili paradajz pire,
1 manji krompir,
sredina kriške hleba,
1 veća glavica crnog luka,
2-3 čena belog luka,
1/2 korena celera,
1/2 šoljice ulja,
so,
biber,
origano.
Posni sos od kiselih krastavaca i belog luka
Sastojci za posni sos od kiselih krastavaca i belog luka:2 kašike brašna,oko 3-4 dl vode,3 manja kisela krastavčića,2-3 čena belog luka,kašikica suve mirođije (ili sveža),so.