Suve smokve očistiti od peteljki i na svakoj napraviti mali otvor za punjenje. Ako su smokve jako suve potopiti ih u toplu vodu i nakon pola sata dobro ocediti.
Vodu i šećer izmešati i staviti na blagu vatru. Dodati i margarin da se otopi.
U još toplu smesu dodati orahe i keks, dobro izmešati i sjediniti u homogenu masu.
Podeliti na 2/3 za punjenje i 1/3 za “kaputiće”. U masu za “kaputiće” dodati otopljenu čokoladu.
Svaku smokvu napuniti maksimalno moguće sa filom za punjenje i otprilike u sredinu ubaciti jedan lešnik.
Zatim svaku smokvu obložiti tamnom smesom za “kaputiće” i konačno uvaljati u mleveni orah.
Ostaviti u frižideru da se stegne.
Seći na polovine, ili ukoliko želite manje zalogajčiće na četvrtine.
Sastojci za posni pasulj sa haringom ili sardelom:
500 g pasulja,
5 glavica iseckanog crnog luka,
riba očišćena od kostiju,
vinsko sirće,
ulje,
biber
so.