Posna štrudla sa džemom na vodi je super poslastica za posne dane. I to jedan od retko ukusnih slatkiša kada je u pitanju post na vodi! Ova štrudla sa džemom je veoma mekana i ukusna.
Posna štrudla sa džemom na vodi se priprema na sledeći način:
U malo mlake vode sipati kvasac i prstohvat šećera. Promešati i ostaviti 10 minuta.
Nakon toga dodati ostatak vode, postepeno dodavati brašno i dobro umesiti mekano testo. Pokriti i ostaviti testo da naraste 45 minuta.
Nakon toga testo kratko premesiti i podeliti na dva dela. Oba dela razvući oklagijom tanko, premazati džemom i urolati u rolat (meni je bilo dovoljno 4 kašike džema, birajte onaj koji se lako maže).
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Štrudlu ostaviti u plehu dok se rerna greje i preliv sprema. Za preliv pomešati vodu i brašno i staviti na šporet da provri, uz stalno mešanje.
Premazati štrudlu, posuti šećerom i peći u zagrejanoj rerni 25-30 minuta.
Pečenu štrudlu poprskati sa malo vode, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Iseći, posuti prah šećerom i poslužiti.
Sastojci za posnu testeninu sa morskim plodovima:
1 praziluk,
1 glavica crnog luka,
4 čena belog luka,
1 dl ulja,
1 pakovanje zamrznutih morskih plodova,
300 g šampinjona,
100 g crnih maslina,
1 kašičica čili papričice (u prahu),
pola kašičice aleve paprike,
kuvani paradajz 300-400 ml (po ukusu),
biber,
so,
vegeta,
1-2 kašičice šećera,
belo vino 2.5 dl,
1 kašičica đumbira u prahu (može i ne mora),
100 g posnog sira (voditi računa da u njemu nema ni postotka mlečnog proteina ili kazeina).