Posni manastirski krompir se priprema na sledeći način:
Zagrejte rernu na 250 °C. Operite, oljuštite i isecite krompir i poređajte ga u tepsiju.
Krompir ne sme da bude jedan preko drugog.
Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno).
Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber.
Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti.
Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C.
Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.
Negde pred kraj pečenja izvadite tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite.
Sastojci za tunjevinu u umaku:
6 komada sveže tunjevine,
maslinovo ulje,
crne masline,
dva čena belog luka,
suvo belo vino,
malo kapra,
origano,
brašno,
400 g pasiranog paradajza,
so,
biber.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.
U reduSaznaj više