Posna čorba od krompira i šargarepe se priprema na sledeći način:
Velike krompire iz hilandarske bašte (svaki teži gotovo pola kilograma) kuvar, njegov pomoćnik, monasi koji trenutno nemaju drugih poslušanja i gosti operu, oljušte i iseckaju na kockice.
Isto, sa šargarepama, isekavši je na tanke kolutiće.
Ako je dan razrešenja na ulje, iseckani luk se proprži, ako je pak posan, luk samo omekša u toploj vodi.
Doda se pripremljeni krompir i šargarepa, posoli, poklopi i kuva na tihoj vatri.
Kada povrće omekša i supa se zgusne, posuda se izmakne na kraj šporeta i doda joj se sitno iseckan peršun i hilandarski origano.
Sastojci za bakalar u soku od limuna:
2 bakalara (ili fileti),
so,
biber,
maslinovo ulje,
1/2 limuna, sitno naseckanog,
1-2 kašike ulja,
1 vlašac, mleven,
sok od 1/2 limuna,,
1/4 šolje belog vina,
1/4 kašičice origana,
1 kašika kapra.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više